Επι πρώτης ακόμη θήτευες Δημήτρη Αβραμοπουλου στο Άμυνας κι επι Δημαρχίας στα Γιάννενα Ν.Γκοντα έχει ξεκινήσει μια κουβέντα που δεν λέει να καταλήξει..Αφού η Πολιτεία αποφάσισε ότι…δεν της χρειάζονται στρατόπεδα προφανώς διότι όλα τα προβλήματα Εθνκης Άμυνας τα έχουμε λύσει , ας μας πουν και τι θα κάνουν οι Δήμοι μαυτες τις περιουσίες.. Διότι εάν πχ για τον δήμο Ιωαννιτων κρίνουμε απ τα χαλια με το Γιαννιωτικο Σαλόνι, την…κάτσαμε τη βάρκα..

Οι πρώτες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τον αείμνηστο δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ με τον τότε Υφυπουργό  Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και αφορούσαν στην παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου.

Πριν από δεκατρείς μήνες ωστόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Αναπτυξιακό Συνέδριο στα Γιάννινα, είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση ολόκληρου του στρατοπέδου. «Αποδίδουμε το στρατόπεδο Βελισσαρίου στην πόλη» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις –βουλευτικές και αυτοδιοικητικές- ουσιαστικά πάγωσαν την διαδικασία.

Φαίνεται όμως ότι αυτή ξεκινά και πάλι. Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα μετά την συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για θέματα σχετιζόμενα με τον νομό Ιωαννίνων και ιδιαίτερα για τις εξελίξεις για το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών και της δημιουργίας του Πάρκου Ιστορίας στο Καλπάκι, με στόχο την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

«Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ξεκινάει σύντομα συνεννοήσεις με τη νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων, προκειμένου να εξευρεθεί η αμοιβαία βέλτιστη λύση για το θέμα του στρατοπέδου Βελισσαρίου, με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΣ για αποδέσμευση του μεγαλύτερου μέρους του στρατοπέδου. Ήδη το γραφείο του Υφυπουργού έχει επικοινωνήσει προς τούτο με το γραφείο του Δήμαρχου, κ. Θ. Μπέγκα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Τασούλα.  

Από την άλλη πλευρά και όσον αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του στρατιωτικού τουρισμού στο Καλπάκι, που θα υπογράψουν, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Πωγωνίου και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έγινε γνωστό πως από 15/4/2024, το τελικό σχέδιο του τέθηκε υπόψιν του Υπουργείου και αναμένεται σύντομα η οριστική του κατάρτιση.

Ο κ. Κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Ι. Κεφαλογιάννη για την ενημέρωση και ζήτησε οι διαδικασίες της ολοκλήρωση των δύο προγραμμάτων αυτών να προχωρήσουν με ρυθμούς αποτελεσματικούς και σε πνεύμα συνεργασίας με τους αυτοδιοικητικούς φορείς.