Ουγγαρία, στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο 2023, άσκησε βέτο για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Όπως σημειώνουν οι 

ADVERTISEMENT

Financial Times, οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει μια στρατηγική που στοχεύει στις «οικονομικές αδυναμίες» της Ουγγαρίας, θέτοντας σε κίνδυνο το νόμισμά της και προκαλώντας κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια προσπάθεια να πλήξει τις «θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη», αν η Ουγγαρία αρνηθεί να επανεξετάσει τη θέση της

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα το δηλώσουν δημοσίως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού… δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα δοθούν κονδύλια της ΕΕ στη Ουγγαρία». 
Χωρίς χρήματα της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ουγγαρία. 
Σημειώνεται ότι μια τέτοια «τιμωρία» θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ουγγαρίας.
«Το έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ… καθορίζει τις οικονομικές ευπάθειες της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του πολύ υψηλού δημόσιου ελλείμματος, του πολύ υψηλού πληθωρισμού, του αδύναμου νομίσματος και των μεγαλύτερων πληρωμών χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. 
Εξηγεί πώς οι θέσεις εργασίας… εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένη χρηματοδότηση , η οποία βασίζεται σε υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης της ΕΕ», αναφέρουν οι Financial Times
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στους Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το σχέδιο υποστηρίχθηκε από πολλές χώρες.
Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων = δήλωσε στο δημοσίευμα ότι η Ουγγαρία έστειλε μια νέα συμβιβαστική πρόταση στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου 2024. 
Προβλέπει την ετοιμότητα να ξεμπλοκάρει τη διάθεση χρημάτων στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στη Ουγγαρία το δικαίωμα να αλλάξει την απόφασή της αργότερα. 
Επίσης πρόσθεσε ότι εάν η προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού αποτύχει, η Ουγγαρία θα προτιμήσει την αρχική της πρόταση για τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για την Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Όπως ανέφερε το Bloomberg στις 22 Ιανουαρίου 2024, οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να δεχτούν ένα πακέτο για την Ουκρανία αξίας 50 δισ. ευρώ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου, ανεξάρτητα από την ουγγρική υποστήριξη.
Στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024-2027, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία. 
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής ότι αναμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα είναι σε θέση να εγκρίνουν ομόφωνα την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία στις αρχές του 2024.
Αργότερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η ΕΕ προετοιμάζει εναλλακτικές επιλογές για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από την ΕΕ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τη διάθεση τέτοιων πόρων από τον πανευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Janos Boka (Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων Ουγγαρίας): Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό 

 Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατανομή πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Janos Boka στο Facebook, σχολιάζοντας τη δημοσίευση των Financial Times.
Νωρίτερα, οι FT ανέφεραν, επικαλούμενοι έγγραφο της ΕΕ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας και να μπλοκάρει τα κονδύλια που της οφείλονται από ευρωπαϊκά κονδύλια εάν δεν άρει το βέτο της για την Ουκρανία στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου 2024…
Η στρατηγική στοχεύει τις «οικονομικές αδυναμίες» της Ουγγαρίας και έχει σχεδιαστεί για να θέσει σε κίνδυνο το νόμισμά της.
«Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό!
Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτό που η ουγγρική κυβέρνηση λέει εδώ και πολύ καιρό: οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για να ασκήσουν πολιτική πίεση», έγραψε ο Janos Boka.
Σύμφωνα με τον Janos Boka, η Βουδαπέστη «δεν συνδέει τη στήριξη για την Ουκρανία με την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ και δεν επιτρέπει σε άλλους να το κάνουν». 
«Η Ουγγαρία θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό», πρόσθεσε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr