Δριμύ κατηγορώ από τον πρόεδρο της Σερβίας κατά της Ντόρας Μπακογιάννη για το Κόσοβο και το Συμβούλιο της Ευρώπης 

Σφοδρότατη επίθεση στην πρώην υπουργό Εξωτερικών και βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic με αφορμή την εισδοχή του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 
Ο Vucic τόνισε ότι η η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της για το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 
Σύμφωνα με τον Vucic αυτό έγινε έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από το γεγονός ότι η Πρίστινα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO). 
Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Σερβίας, εξέφρασε τις απόψεις του για τις σχέσεις με την Πρίστινα και το ζήτημα της ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Ντροπή σου Ντόρα Μπακογιάννη»

«Ξαφνικά μετάνιωσε που ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Μετά θυμήθηκε ότι η ZSO δεν είναι σημαντική. 
Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. 
Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. 
Ντροπή σας», είπε αναφερόμενος στη Ντόρα Μπακογιάννη.

Τι είναι η ZSO

Η Ένωση Σερβικών Δήμων είναι το σχέδιο για μια αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων, με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο. 
Η πρόταση της ένωσης προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας. 
Σύμφωνα με τον Vucic, δυτικοί νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η ZSO δεν είναι μόνο ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά μια διεθνής νομική υποχρέωση της Πρίστινα. 
«Στη συνέχεια έλαβαν μια επιστολή από τον Kurti (πρωθυπουργός Κοσόβου) και την Osmani (Πρόεδρος Κοσόβου) με την οποία αναλαμβάνουν να σχηματίσουν τη ZSO, μόλις γίνουν δεκτοί ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», συνέχισε ο Vucic.
«Λένε ψέματα για χιλιοστή φορά. Και η ουσία είναι ότι όσοι το εγκρίνουν, ξέρουν ότι λένε ψέματα. 
Και δείτε το παράδοξο, όπως και με το πρώτο ραντεβού», σημείωσε και τόνισε: «Είναι πιθανό η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να πραγματοποιηθεί την 11η επέτειο, στις 18 ή 19 Απριλίου, 11 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών και τη μη συγκρότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
Ακριβώς για να δείτε ότι το παιχνίδι με τα ”ραντεβού” δεν είναι τυχαίο: Νομίζουν ότι μπορούν να ταπεινώσουν τους Σέρβους για πάντα».

Αποστάσεις Τσίπρα από την έκθεση της Μπακογιάννη 

Υπενθυμίζεται ότι στο Παρίσι βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που διεξάγεται στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού. 
Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κ. Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. 
Πάντως τόνισε ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.

«Υπό συνεχή πίεση η Σερβία λόγω της ανεξάρτητης πολιτικής της»

Κατά τα άλλα ο Vucic τόνισε ότι η Σερβία βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση λόγω της ανεξάρτητης πολιτικής της.
«Είναι μία γενική πίεση στη Σερβία και τον λαό της», είπε ο Vucic δείχνοντας τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας και την άρνηση να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές χώρες «βρίσκονται υπό τεράστια πίεση λόγω των επιτυχιών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και της αβεβαιότητας για την έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία». 
Απευθυνόμενος στο έθνος αμέσως μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Vucic τόνισε ότι αν και η χώρα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. 
Ανακοίνωσε επίσης ότι η Σερβία θα αναστείλει προσωρινά όλες τις ασκήσεις του στρατού και της αστυνομίας με ξένους εταίρους. 
Επεσήμανε ότι η Σερβία βλέπει τη Ρωσία και την Ουκρανία ως αδελφικά έθνη και είναι απογοητευμένη με ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη. 

www.bankingnews.gr