ΕΜΕΙΣ; ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ Ο ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Η Τουρκία από το 2027 πιθανώς θα ξεκινήσει τις παραλαβές των F-16 Viper, ενισχύοντας σημαντικά την αεροπορική της δύναμη.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να διαφανεί ο Aimee P. Burnett, αντιπρόεδρος στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης αεροσκαφών της Lockheed Martin μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σχετικά για την πρόοδο της παραγωγής, σε συνάρτηση πάντα με την επικείμενη προμήθεια 40 νέων F-16 Viper από την Τουρκία.

Ο κ. Burnett είπε ότι το εργοστάσιο είναι στο τελικό στάδιο της επίτευξης του στόχου αύξησης του ρυθμού παραγωγής, στα τέσσερα αεροσκάφη το μήνα και ότι επί του παρόντος υπάρχει «ουρά» 122 αεροσκαφών για έξι συνολικά χώρες.

Άρα η ολοκλήρωση παραδόσεων 122 αεροσκαφών θα απαιτήσει τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το τουρκικό συμβόλαιο, αν υπογραφεί σήμερα, η απόδοση του πρώτου F-16 Viper δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τα μέσα του 2027.

Την ίδια στιγμή η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας συνεχίζει την δική της πρόοδο, τόσο με την κατασκευή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, όσο και με πολλά «copy paste όπλα», τα οποία μάλιστα πιστοποιεί η ίδια ακόμη και αν πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη.
Στόχος, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, είναι να καταφέρουν να κυριαρχήσουν και στον αέρα. Αυτό μάλιστα έρχεται ως συνέχεια του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο οι γείτονές μας φροντίζουν να το ενισχύσουν σημαντικά με ναυπηγήσεις μονάδων επιφανείας, υποβρύχια και Μη Επανδρωμένα πλωτά μέσα.

Το γεγονός ότι από το 2027 και μετά θα ξεκινήσουν τα F-16 Viper να φορούν και την τουρκική σημαία για την Αθήνα, σημαίνει ότι έχει μικρό ορίζοντα για την πλήρη και ουσιαστική αντιμετώπιση, ενδεχομένως ενός νέου κύκλου θερμού ή θερμών επεισοδίων με την γείτονα.

Βεβαίως η πόρτα του ανοικτού διαλόγου, της ανταλλαγής επισκέψεων, των συνεννοήσεων σε τομείς κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος, είναι σημαντική πρόοδος στις σχέσεις των δυο κρατών, αλλά την ίδια στιγμή όλα τα παραπάνω σκοντάφτουν στις πάγιες αξιώσεις που επιδεικνύει η Άγκυρα για μια σειρά ζητημάτων, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, πρόσφατα τα θαλάσσια πάρκα, κ.ο.κ.

Το πότε η Τουρκία θα ρίξει το προσωπείο που έχει προσαρμόσει στις σημερινές της ανάγκες της κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Στρατιωτικές πηγές ωστόσο επισημαίνουν ότι αργά ή γρήγορα θα το κάνει, κι αυτό είχε φανεί ξανά τις προηγούμενες δεκαετίες.

makeleio