Αποστολή να κοροϊδέψει τους Έλληνες έχει – όπως αποδεικνύεται – ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, που λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις της Frontex για υπερδιπλασιασμό των ροών φέτος, χρησιμοποίησε ξανά “στοιχεία” με σκοπό την αλλοίωση της πραγματικότητας.

Τα πράγματα στο ανατολικό μέτωπο έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, τα υψηλά νούμερα του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν έως τον Μάρτιο κατά 75%, είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στο East Macedonia Thrace Forum ΙΙ που διοργανώνεται από τη City Hub Events, στην Αλεξανδρουπολη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Μετανάστευση: Ευκαιρία για ανάπτυξη;» ο κ. Καιρίδης συμπλήρωσε ότι στον Έβρο τα νούμερα είναι κατά 90% χαμηλότερα κι ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα που υπήρχαν τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο με διακινητές στην Εγνατία, λόγω της πολύ καλής δουλειάς των Αρχών. Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι σε αυτό έχει βοηθήσει και η συνεργασία με την Τουρκία. Το πρώτο μέτωπο που πήγε πολύ καλά ήταν ο Έβρος, το δεύτερο ήταν το νοτιοανατολικό Αιγαίο, δηλαδή η περιοχή της Ρόδου και των Δωδεκανήσων ευρύτερα, και τώρα τελευταία υπάρχει και βελτίωση στο βορειοανατολικό Αιγαίο που είναι πιο ευαίσθητο, τόνισε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ότι στη Λέσβο, που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος για το μεταναστευτικό και που στεκόμαστε δίπλα με συγκεκριμένες πολιτικές, στις 31 Ιανουαρίου 2024 ο συνολικός αριθμός διαμενόντων στη δομή του Μαυροβουνίου ήταν 5.911 και σήμερα είναι 3.571. Το νούμερο αυτό δείχνει την αποσυμφόρηση του συστήματος και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, επεσήμανε ο Υπουργός.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση λόγω των γεγονότων διεθνώς και της διευρυμένης αναταραχής που υπάρχει στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία που μπορεί να δώσει μάλιστα νέα προσφυγικά κύματα και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μεταναστευτικών διαδρόμων, εκτός από τον ανατολικό και τον κεντρικό μεσογειακό, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να δείχνει μια μικρή αλλά προβληματική κινητικότητα από την ανατολική Λιβύη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στη συμφωνία που επετεύχθη για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.