αφού χώρισε ακόμη και τα γενόσημα ανά κατηγορία κι όχι ανά ουσία.. Μιλάμε για τραγέλαφο…

«Από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου, οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Στις στατίνες και στα φάρμακα για ψυχιατρικές νόσους που διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια μεγάλη αύξηση, τέθηκε το πλαφόν των 3 ευρώ. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης, Νίκου Βρεττού.

Ο υπουργός εξήγησε ότι, «ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε από το 2012 που ιδρύθηκε, έως το 2018, με τον τρόπο που αποζημιώνει και σήμερα, δηλαδή το φθηνότερο γενόσημο ανά θεραπευτική κατηγορία.

Όπως τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης: «Δεν άλλαξα τίποτα από όσα έχουν προνομοθετηθεί. Από τα περίπου 2.400 συνολικά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν, στα 2.100 περίπου οι διαφορές που προέκυψαν ήταν πάρα πολύ μικρές. Σε δύο όμως κατηγορίες, στις στατίνες και στις θεραπείες για ψυχιατρικές νόσους, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι διαφορές έφτασαν σε δέκα, δώδεκα και δεκαπέντε ευρώ παραπάνω.

Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, αυτομάτως εξέδωσα νέα υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπεται να πληρώνει κάποιος πάνω από 3 ευρώ, και το επιπλέον ποσό θα πληρώνεται από το κράτος».

Το πλαφόν των 3 ευρώ όπως είπε ο υπουργός, «αφορά περίπου σε 180 φάρμακα, καθώς σ’ όλα τα υπόλοιπα από τα συνολικά 2.400 φάρμακα, η διαφορά που προκύπτει είναι κάτω των 3 ευρώ. Έτσι, χωρίς να αυξήσουμε τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, βελτιώσαμε την επιβάρυνση των πολιτών».

Ο υπουργός, τόνισε πως «όλα τα κράτη ενδιαφέρονται να πωλούνται τα φθηνά γενόσημα φάρμακα, γιατί έτσι εξοικονομούνται χρήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας» και «γι’ αυτό και σε όλα τα κράτη της ΕΕ αποζημιώνεται το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Ήμασταν οι μόνοι που κάναμε το αντίθετο και αυτό ήταν μια ανορθογραφία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δούλεψε».

Ο Αδ. Γεωργιάδης, πάντως, αναγνώρισε πως και το πλαφόν των 3 ευρώ που έθεσε «πάλι είναι μια εξαίρεση από αυτά που ισχύουν στα άλλα κράτη, αλλά τέθηκε ως μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μεταξύ των δύο τρόπων τιμολόγησης».