Κάλεσμα στην Εκκλησία της Ελλάδος να λάβει ξεκάθαρη θέση για όλα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας με αφορμή την αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες απηύθυνε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με άρθρο του στην “Καθημερινή” της Κυριακής.
Το άρθρο με τίτλο “Να αποδυναμώσουμε τη θρησκοληψία” αποτελεί ηχηρή δημόσια παρέμβαση του κ. Χρυσόστομου σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοβική στάση θρησκευόμενων πολιτών απέναντι στην αντικατάσταση των παλιών ταυτοτήτων με νέες σύγχρονου τύπου.
Αναλυτικά το άρθρο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας:
“Για μιάν ακόμη φορά στον ελληνικό χώρο, και όχι μόνο, η αλλοτριωμένη από δεισιδαιμονικές αντιλήψεις θρησκευτική πίστη παρουσιάζεται με δυναμικό τρόπο.
Όπως και με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 παρομοίως στη δημόσια συζήτηση για τις νέες ταυτότητες άρχισαν να ακούγονται παραφωνίες. Οι φωνασκίες αυτές επικεντρώνονται στον τρόπο του ηλεκτρονικού φακελώματος, του σφραγίσματος του αντιχρίστου με τον αριθμό 666 και διάφορες άλλες απόψεις προερχόμενες από θρησκευτικά κείμενα. Η «δήθεν» ερμηνεία των κειμένων γίνεται με μεταφυσικό και θρησκοληπτικό τρόπο και διατυπώνονται ανησυχίες ανυπόστατες και ανύπαρκτες.
Το νέο δελτίο ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν μπορεί να προσβάλει, όπως και κάθε δημόσιο έγγραφο, ούτε την πίστη τού κατόχου του, ούτε αφορά την θρησκευτικότητά του, ούτε θα αποτελεί μέσο ελέγχου του κατόχου από αντίχριστες ή δαιμονικές δυνάμεις.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι κηρύττοντες εναντίον των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είναι γνωστή. Οι απλοί άνθρωποι είναι πολλές φορές ευκολόπιστοι και φοβικοί και ως εκ τούτου μπορούν να καταστούν χρήσιμοι στόχοι και μέσα χρηστικά με διάφορα μυστικιστικά, θρησκοληπτικά, και μεταφυσικά φανατικά κηρύγματα. Έτσι γίνονται υποχείρια κάποιων οργανωμένων δομών που έχουν σκοπό να αποτραπεί η απόκτηση του νέου τύπου ταυτότητας.
Αυτές οι ομάδες επενδύοντας στο φόβο, στις ανησυχίες και στις αναζητήσεις των απλών πολιτών, μορφωμένων και μή, αποκρύπτουν τους βαθύτερους ιδεολογικούς σκοπούς και επιδιώξεις τους επειδή φοβούνται ότι μπορεί να γίνουν γνωστές οι δράσεις τους και τα πεπραγμένα τους και να υπάρξει σχετικός κρατικός έλεγχος.
Όλες αυτές οι ανύπαρκτες αλλά ουσιαστικά μεταφυσικές αιτιάσεις των λίγων ή των πολλών απαιτούν μια ιδιαίτερη διαχείριση απο την Πολιτεία. Η εμπειρία που αποκτήθηκε, προ δύο ετών στις ανάλογες διαμαρτυρίες κατά του εμβολιασμού κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, διδάσκει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί «εν τη γενέσει» του και όχι αφού αρχίσουν να κορυφώνονται και να καρποφορούν στο υποσυνείδητο τού κάθε ανθρώπου αμφιβολίες ή και αμφισβητήσεις για τον πραγματικό ρόλο και τη χρήση των ταυτοτήτων.
karditsastakra