«Πυρά» κατά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώνσταντίνου Αγοραστού εξαπολύει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Λάρισας, αναφορικά με την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών, η οποία υπέστη εκτεταμένες ζημιές κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel».

Πρόκειται για τη γέφυρα την οποία επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο κ. Αγοραστός όπου φωτογραφήθηκε μάλιστα υποσχόμενος ότι η «Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει την ανακατασκευή της». Λίγες ώρες μετά η Μητρόπολη Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση «καταπέλτη» κατά Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, η Μητρόπολη Λαρίσης, αναφέρει πως σε επιστολή που είχε αποστείλει στην Περιφέρεια τον Οκτώβριο του 2022 ρωτώντας για την συντήρηση της γέφυρας, η ίδια η Περιφέρεια είχε απαντήσει πως είναι αναρμόδια. Μάλιστα σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας την οποία η Μητρόπολη Λάρισας έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αγοραστός παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών.

Τώρα, μετά την καταστροφή ο κ. Αγοραστός ξαφνικά θυμήθηκε ότι είναι αρμόδιος και υποσχέθηκε στους πολίτες της Θεσσαλίας ότι θα την ανακατασκευάσει. Μία δήλωση που η Μητρόπολη Λάρισας αποδίδει σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Μητρόπολης Λάρισας και τα σχετικά έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα:
«Με θλίψη και οδυνηρή έκπληξη η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ανέγνωσε στον τοπικό τύπο την δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι θα ανακατασκευάσει την κρεμαστή πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Η θλίψη και η έκπληξη οφείλονται στο γεγονός ότι αφενός η Ιερά Μητρόπολη δεν προειδοποιήθηκε για το γεγονός, αφετέρου δε ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου με την οποία, ενώ η Ιερά Μητρόπολη ζήτησε να της υποδειχθεί ο αρμόδιος φορέας για την συντήρηση της πεζογέφυρας και επίσης ο συνιδιοκτήτης, ώστε να υπάρξει συνεργασία με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή, η περιφέρεια Θεσσαλίας με έγγραφο της το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω, μας απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της κρεμαστής πεζογέφυρας του Πηνειού που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή και μας παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία επίσης με έγγραφο της το Δεκέμβριο του 2022 δήλωσε αναρμόδια.

Κατόπιν αυτών η Ιερά Μητρόπολη προέβη σε δικές της ενέργειες και συντήρησε επαρκώς την γέφυρα, γι’ αυτό και τελικά άντεξε κατά το μεγαλύτερο της μέρος στην πίεση των ορμητικών νερών του ποταμού, καθώς το μόνο που καταστράφηκε είναι η αριστερή κουπαστή με φορά προς το προσκύνημα.

Βεβαίως η γέφυρα χρειάζεται ενδελεχή έλεγχο και μελέτη πριν γίνει το οτιδήποτε, καθώς ούτε εμείς, ούτε βεβαίως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος κατά ανακοίνωσή του πραγματοποίησε «αυτοψία», έχουμε την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση ώστε να μπορούμε από τώρα να μιλάμε.

Απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους.