
Τις επτά νέες τομές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την ώρα στη Βουλή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, οι εν λόγω τομές καθιστούν την Ελλάδα πρωτοπόρα στην Ευρώπη, καθώς, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η κυκλοφορία και χρήση κακόβουλων λογισμικών.
Το νέο νομοσχέδιο έχει στόχο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να άρει αστοχίες και να οριοθετήσει το νέο πεδίο στο οποίο στο εξής οφείλουν να κινούνται όλοι.
Όπως προβλέπεται επίσης, ο διοικητής της ΕΥΠ θα είναι διπλωμάτης ή ανώτερος αξιωματικός, «όχι δημοσιογράφος ούτε μάνατζερ», διαμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Χωρίς εμπόδια «κρίσιμοι βραχίονες όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική»
«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νόμιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».
«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τότε μόνο ένας στους διακόσιους Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο και ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος.
«Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει πρακτικά ακίνητη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως είναι «προφανές ότι η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν». Έτσι, «Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».
Διπλωμάτης διοικητής και ακαδημία πληροφοριών
«Παρακολούθησα τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Πιστεύω ότι ο εισηγητής και οι βουλευτές μας έχουν αναδείξει επαρκώς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να αναφέρω εν τάχει τις επτά τομές που επιφέρει» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών».
ΤΣΙΜ8ΥΔΙΑ ΓΙΑ…ΓΕΝΟΜΕΝΑ ΚΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Τα ερωτήματα ωστόσο για την…αθλιότητα των γενομενων έως τώρα, που θίγουν τον πυρήνα του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος, των ευθυνών που υπάρχουν και δεν καταλογιζονται αλλά και γιατί….θυμήθηκε ο πρωθυπουργός τόσο καθυστερημένα τις “τομες”, παραμένουν…