Πάντως όχι για τους πολλούς πι οποίοι αποδεδειγμένα υποφέρουν και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας στοιχειώδους έστω επιβίωσης..

Στην  ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε θερμό χειροκρότημα κατά την προσφώνησή του «ως ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας» αλλά και την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο.

«Στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει αυτό που περιγράψατε ως μια κατάσταση όπου μπορούμε να ξοδεύουμε για την άμυνα, χαμηλώνοντας το χρέος μας, πολύ απλά γιατί η οικονομίας μας αναπτύσσεται γρηγορότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Γεγονός είναι πως η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν αντιμέτωπη με γεωπολιτικούς κινδύνους και ακόμα και τις δύσκολες περιόδους πάντα ξοδεύαμε πολλά παραπάνω για την άμυνα, δεν είχαμε ποτέ μέρισμα ειρήνης.

Συνεχώς δαπανούσαμε από 2% του ΑΕΠ στην άμυνα δεν θέλαμε και πολύ να αυξήσουμε τις δαπάνες καθώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα μας. 

Συνεπώς δεν μας πήρε πολύ το να αποφασίσουμε να ξοδεύουμε περισσότερα στην άμυνα. Μπορείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική με τέτοιο μπάτζετ για την άμυνα; Η απάντηση για μένα είναι ξεκάθαρα “όχι”. Πρέπει να μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα αλλά με πιο έξυπνο τρόπο. Διάβαζα τις προάλλες μια συνέντευξη της προέδρου της Κομισιόν για την αναγκαιότητα να αυξήσουμε τα κονδύλια για την άμυνα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, οι προϋπολογισμοί μας είναι υπό πίεση γιατί ταυτόχρονα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε περιβαλλοντικά (πράσινη μετάβαση) και τεχνολογικά πρότζεκτ και λόγω COVID έπρεπε να ξοδέψουμε και πιο πολλά για την ανάκαμψη μας μετά. 

Στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει αυτό που περιγράψατε ως μια κατάσταση όπου μπορούμε να ξοδεύουμε για την άμυνα, χαμηλώνοντας το χρέος μας, πολύ απλά γιατί η οικονομίας μας αναπτύσσεται γρηγορότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τελικά, η οικονομία δεν αναπτύσσεται αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για χρηματοδότηση της άμυνας ή του περιβάλλοντος. Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα είναι πολύ σημαντικά για τη δική μας οικονομία και όχι μόνο, της Γερμανίας κ.ο.κ. 

Ευρωπαϊκή άμυνα σημαίνει προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα για αγορά φρεγάτες δεχόμαστε πέντε- έξι διαφορετικές προσφορές κι αυτό δεν έχει νόημα. Σ

Πρόκληση πως στην Ευρώπη θα κάνουμε περισσότερα για την άμυνα. Αυτό που σημαίνει από την πλευρά του αγοραστή είναι μια προτεραιοποίηση της άμυνας από την ΕΕ. Πρέπει να αποφασίσουμε σε ποια πρότζεκτ θα αφιερωθούμε για να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ.

Εμείς συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τις αμυντικές δαπάνες. Να μην μετρούν στον προϋπολογισμό. Είναι κάτι το ξεχωριστό η άμυνα και είναι ερώτημα υπαρξιακής φύσεως. Είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.