-Γράφει ο Διονύσιος Βουλγαρόπουλος

Δημοσιογράφος, 

πρόεδρος της εθνικής αντιστάσεως Π.Α.Ο. και της Βασιλικής Ενώσεως Ελλάδος

τ.6973945505

     Η βασίλισσα των Ελλήνων Φρειδερίκη, υπήρξε μια γυναίκα με δυναμική προσωπικότητα που  με το έργο της σημάδεψε την μεταπολεμική ιστορία της πατρίδας μας.  

Η πριγκίπισσα Φρειδερίκη γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1917. Γονείς της ήταν ο πρίγκιπας του Αννόβερο, Ερνέστος Αύγουστος, και η πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας, κόρη του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄. Ο βασιλικός Οίκος του Αννόβερο είχε άμεση συγγένεια και με το βρετανικό βασιλικό Οίκο και από αυτή την πλευρά η Φρειδερίκη ήταν τρισέγγονη της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Εν συνεχεία η εκπαίδευση της ξεκίνησε το 1934 στο Κέντ της Αγγλίας. Ακολούθως το 1935 μετέβη στην Φλωρεντία και σπούδασε πολιτικοκοινωνικές επιστήμες. Εκεί γνώρισε τον πρίγκιπα Παύλο. 

Η γνωριμία αυτή κατέληξε σε γάμο στις 9 Ιανουαρίου 1938. Οι Αθηναίοι  επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο νιόπαντρο πριγκιπικό ζεύγος.  Τον Νοέμβριο του 1938 γεννήθηκε η πρωτότοκη πριγκίπισσα Σοφία.  Το έργο της πριγκίπισσας διαδόχου ξεκίνησε άμεσα στη νέα της πατρίδα. Το 1939 ίδρυσε τη «Φανέλλα του Στρατιώτου». Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 η «Φανέλα του Στρατιώτη», υπό την οργάνωση της πριγκίπισσας Φρειδερίκης, διέθεσε 130.000 δέματα μάλλινων ειδών στον μαχόμενο Ελληνικό Στρατό. Με την κατάληψη της πατρίδας μας από τις γερμανικές δυνάμεις το 1941, η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος με επικεφαλής τον βασιλέα Γεώργιο Β’ μετέβη αρχικά στην Κρήτη και έπειτα στην Αίγυπτο συνεχίζοντας τον αγώνα. Η Φρειδερίκη με τα παιδιά της συνέχισε το ταξίδι της στη Νότια Αφρική.  

Παρόλο που ήταν μακράν της Ελλάδος το 1942 ίδρυσε το «Ταμείο Προνοίας της Πριγκιπίσσης Διαδόχου της Ελλάδος», σκοπός του οποίου ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για αγορά ειδών ρουχισμού, υπόδησης και υγειονομικού υλικού. Τον Οκτώβριο του 1944 ίδρυσε και τον «Έρανο για την απελευθέρωση», με στόχο της συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

    Με το δημοψήφισμα του 1946 υπέρ της επανόδου του Γεωργίου Β’, σύσσωμη η βασιλική οικογένεια επέστρεψε στην Αθήνα. Ωστόσο νέες προκλήσεις παρουσιάσθηκαν για την πριγκίπισσα Φρειδερίκη και τον πρίγκιπα Παύλο, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του μαχητή βασιλέα Γεωργίου Β’ την 1η Απριλίου του 1947. 

    Ο Παύλος και η Φρειδερίκη ανέβηκαν στον ελληνικό θρόνο σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα  καθώς είχε ξεσπάσει από τον Μάρτιο του 1946 η ένοπλη κομμουνιστική ανταρσία. Τα Χριστούγεννα του 1947 ξεκίνησε η πολιορκία της Κόνιτσας από τους αντάρτες του λεγόμενου «ΔΣΕ» με στόχο την κατάληψη της και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικής κυβερνήσεως. Η βασίλισσα Φρειδερίκη μετέβη στην ακριτική Κόνιτσα, την 7η  Ιανουαρίου 1948, μία μέρα μετά τη λήξη της πολιορκίας με κίνδυνο να πέσει σε ενέδρα ανταρτών. Βρέθηκε στο πλευρό του αγωνιζόμενου Στρατού και του δοκιμαζόμενου λαού της Κονίτσης δίνοντας τα συγχαρητήρια του ασθενούντος βασιλέως Παύλου. 

      Εκείνη τη χρονική  περίοδο οι ηγέτες του «ΔΣΕ», λόγω έλλειψης μαχητών οργάνωσαν το φρικτό παιδομάζωμα με τη βίαιη στρατολόγηση παιδιών και εφήβων. Τότε, η Βασίλισσα έδρασε πάλι για το καλό του έθνους και των παιδιών της υπαίθρου.   Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε ο «ΕΡΑΝΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», τα έσοδα διατέθηκαν στη δημιουργία των «Παιδοπόλεων» Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ιωαννίνων, Βόλου κ.α. Οι  «Παιδουπόλεις» είχαν ως σκοπό να προφυλάξουν τα παιδιά της βορείου Ελλάδος που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα από το παιδομάζωμα που πραγματοποιούσαν, οι κομμουνιστές. Ήταν 52 ιδρύματα σε όλη την έκταση της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Τα ορφανά παιδία, τα άπορα παιδιά, τα παιδιά που κινδύνευαν να γίνουν όμηροι στα χέρια των ανταρτών, βρήκαν στέγη, θαλπωρή και φαγητό. Οι Παιδουπόλεις έβγαλαν μορφωμένους πολίτες με ήθος, σεβασμό, αξιοπρέπεια, αρχές και μεγάλους επιστήμονες.

    Επιπλέον, στις 28 Δεκεμβρίου 1949, η βασίλισσα Φρειδερίκη απηύθυνε ραδιοφωνική ομιλία, που μεταδόθηκε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, προς τον Ελληνικό λαό και προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο, θέλοντας να τους πληροφορήσει για την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόταν λόγω του ″παιδομαζώματος των συμμοριτών″.

    Για την ιδιαίτερη μέριμνα, την οποία έλαβε υπέρ των παιδιών της Ελλάδος, οι διεθνείς οργανώσεις προστασίας του παιδιού εξέλεξαν την Βασίλισσα Φρειδερίκη «Πρώτη Μητέρα του έτους 1949» και η ίδια απεδέχθη τον τίτλο εν ονόματι των Ελληνίδων μητέρων.  Έζησε ευτυχισμένες στιγμές και είδε το έργο της να εκτιμάται από τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, πλήγμα για τη βασίλισσα Φρειδερίκη ήταν ο θάνατος του αγαπημένου της συζύγου, βασιλέως Παύλου Α΄, στις 6 Μαρτίου 1964. Ακολούθησε μια χαρούμενη νότα για τη Φρειδερίκη με τους γάμους των βασιλέων Κωνσταντίνου Β΄ μετά της Άννης-Μαρίας.
Ακολούθως μετά  την ατυχή έκβαση της προσπάθειας του Κωνσταντίνου την 13η Δεκεμβρίου 1967, η Φρειδερίκη , έζησε στην Ισπανία κοντά στην κόρη της, Βασίλισσα Σοφία.

     Την 6η Φεβρουαρίου 1981, η Φρειδερίκη υποβλήθηκε στη Μαδρίτη σε οφθαλμολογική επέμβαση, ωστόσο έπαθε καρδιακή προσβολή και απεβίωσε σε ηλικία μόλις 63 ετών. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τα βασιλικά Ανάκτορα της Μαδρίτης.
Η θλιβερή είδηση του θανάτου της, συγκλόνισε τους Έλληνες που θυμόταν το έργο της.
Όμως η ταφή της δεν έγινε με τις πρέπουσες τιμές, αλλά σε στενό οικογενειακό κύκλο κατόπιν υποδείξεως της τότε κυβερνήσεως Ράλλη και του Κ. Καραμανλή.  Παρόλα αυτά χιλιάδες λαού μετέβησαν στο ανάκτορο του Τατοϊου για την κηδεία της. Εκτυλίχθησαν συγκινητικές στιγμές με τον κόσμο δακρυσμένο να  αποχαιρετά τη νεκρή  βασίλισσα. Το παρόν στην κηδεία της βασίλισσας έδωσαν οι Βασιλείς Κωνσταντίνος και Άννα Μαρία. Ο Κωνσταντίνος όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο έκανε το σταυρό του και φίλησε το ελληνικό χώμα. Μαζί τους ήταν οι βασιλοπαίδες Παύλος, Νικόλαος και Αλεξία.  Παρόν και οι βασιλείς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, Σοφία, με την πριγκίπισσα Ειρήνη και στεμμένοι της Ευρώπης, ο Δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, η βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας, ο πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδος, αδελφή του βασιλέως Παύλου, ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, ο πρίγκιπας Ιάκωβος- Ιωσήφ του Λιχτενστάιν, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Βελγίου. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε στο ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου Τατοϊου. Εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος. Επίσης παρών ήταν ο Σπ. Θεοτόκης, μαζί με τους βουλευτές της Εθνικής Παρατάξεως. Ενώ από το κόμμα της ΝΔ, παρέστησαν οι βουλευτές Παπαδόγγονας, Παπαδόπουλος, Τζιτζικώστας, Χατζηδημητρίου, Ανερούσης, Μπογάς. Το «Μετά πνευμάτων δικαίων» ,έψαλε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.  Η Βασίλισσα Φρειδερίκη ετάφη δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο, βασιλέα Παύλο Α’.  Με το θάνατο της έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η βασίλισσα Φρειδερίκη δέθηκε με την πατρίδα μας και οι καλοπροαίρετοι Έλληνες θυμούνται με ευγνωμοσύνη το τεράστιο κοινωνικό της έργο.  Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή της. 

http://www.elkosmos.gr/mnimi-vasilissis-freiderikis/