Το απόλυτο εναέριο κυκλοφοριακό «χάος» επικρατεί στα αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς ένα «τεχνικό πρόβλημα» έχει πλήξει τα συστήματα ελέγχου με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να προειδοποιούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις πτήσεις.

Το πρόβλημα ξεκίνησε στην Αγγλία, ενώ λίγη ώρα αργότερα πρόβλημα εντοπίστηκε και στα αεροδρόμια της Ιταλίας, κάτι που έχει προκαλέσει ένα κομφούζιο με τις πτήσεις, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις και στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ.

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «τεχνικά προβλήματα» και ότι «εφάρμοσε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για τη διατήρηση της ασφάλειας».

«Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν τη βλάβη. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό».

«Εντοπίσαμε και αποκαταστήσαμε το τεχνικό πρόβλημα» ανέφερε λίγο πριν τις 18:00 σε νέα ανακοίνωσή της η βρετανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (Nats).

Ωστόσο θα πάρει αρκετές ώρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται αυτή την στιγμή από όλες τις αεροπορικές που πετάνε και από τους ελληνικούς προορισμούς προς βρετανικά αεροδρόμια, είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», είτε ακόμη και για περιφερειακά αεροδρόμια (British Airways, Ryanair, easyJet, Jet2.com, Aegean, SKYexpress κ.α.).

Σημειωτέον ότι η σύνδεση Αθήνας – Λονδίνου είναι η πλέον δημοφιλής για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της τουριστικής σεζόν, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση με το Ηνωμένο Βασίλειο και με απευθείας πτήσεις τσάρτερ από δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς προς αντίστοιχα βρετανικά αεροδρόμια, με τα αεροπλάνα επίσης να έχουν καθηλωθεί αναμένοντας το «πράσινο φως» από Βρετανία.

Πάντως κάποιες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα, από το πρωί, κατάφεραν και αναχώρησαν προς Ηνωμένο Βασίλειο, με τους φορείς της αγοράς να συστήνουν σε κάθε περίπτωση στους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με την αεροπορική τους, εφόσον δεν έχουν ήδη λάβει προσωποποιημένο μήνυμα από την εταιρεία με την οποία έχουν κάνει την κράτησή τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, Loganair και EasyJet προειδοποίησαν τους επιβάτες ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Το αεροδρόμιο της Ρώμης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «οι επιβάτες ενημερώνονται ότι λόγω βλάβης στα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ορισμένες πτήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με την αρμόδια αεροπορική εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας».