Foreign women are seen sitting inside a karaoke bar in Thailand's southern province of Narathiwat during a police raid as part of a campaign against prostitution and human trafficking involving women and minors on November 9, 2018. - About 50 Laotian women were rounded up by authorities for investigation. (Photo by Madaree TOHLALA / AFP)

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις σε ημερίδα για το “traffiking”. “Aπό χώρα “τράνζιτ” σε χώρα προέλευσης η Ελλάδα, στην εμπορία ανθρώπων. Δίκτυο Πακιστανών εκδίδει νέα κορίτσια σε χαρέμια της Σαουδικής Αραβίας, με δόλωμα τα “lover boys”, που τις παρασύρουν!

«Φωτιές» άναψε στη Βουλή ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας, ο οποίος στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ, το οποίο χαρακτήρισε «πραγματικό έκτρωμα», σχολίασε ότι, “η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies, για να καλύψουν τις σπουδές τους. Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδεισο να αντιγράψετε”.

Eίπε επί λέξει ο Δημήτρης Κουτσούμπας «Για το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμη και σε αυτή τη σαπίλα νέες κοπέλες, φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να χορηγήσουν τις σπουδές τους. Με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά, τα ξέρετε, αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον καπιταλιστικό παράδεισο να αντιγράψετε», τόνισε.

Και μπορεί τα λόγια του ΓΓ του ΚΚΕ να χαρακτηρίστηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό «κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση, ωστόσο δεν απέχουν πολύ από μια ζοφερή πραγματικότητα, που αποκαλύφτηκε από έναν εισαγγελέα!

Λίγες ημέρες πριν, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, μιλώντας σε διημερίδα (Workshop), για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, στις 15 και 15 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα την άνευ όρων πρόσβαση σε υπηρεσίες, για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, μίλησε για πρώτη φορά για το λεγόμενο «ανάποδο trafficking” και αποκάλυψε ότι, ενώ μέχρι πρότινος η Ελλάδα θεωρείτο χώρα “transit” (δηλαδή διαμετακόμισης) ή προορισμού της εμπορίας ανθρώπων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι, έχει μετατραπεί σε χώρα προέλευσης εμπορίας ανθρώπων και δη πολύ νεαρών γυναικών!

Στη διημερίδα, διοργανωτές της οποίας ήταν Ουκρανοί, συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών, εισαγγελέας Αθηνών, μέλη ΜΚΟ, δικηγόροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σχετιζόμενοι με μεταναστευτικούς φορείς, οι οποίοι «πάγωσαν» όταν άκουσαν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Θόδωρο Σακελλαρόπουλο, να λέει ότι, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται “trafficking με θύματα πολύ νεαρά κορίτσια, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε χαρέμια»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας Πειραιά κ. Σακελλαρόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην διημερίδα ως εθνικός εισηγητής trafficking μίλησε για στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα ηνία στο χώρο της εμπορίας ανθρώπων έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια σε Πακιστανούς.

Ο εισαγγελέας μίλησε για τα λεγόμενα «lover boys», που όπως είπε συνάπτουν σχέσεις με πολύ νεαρά κορίτσια, με απώτερο στόχο να τα παρασύρουν στην πορνεία είτε στη χώρα μας, είτε σε Αραβικές χώρες, όπου εκεί καταλήγουν σε χαρέμια!

Οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι, η έγκαιρη και αποτελεσματική ταυτοποίηση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων trafficking παραμένει υψίστης σημασίας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση της πλήρους προστασίας και την πρόσβαση τους σε κατάλληλες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έννοια του «κοινωνικού μονοπατιού» (social path), δηλαδή στη διαδικασία για την ταυτοποίηση και παροχή βοήθειας σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, στη βάση μακροχρόνιας κοινωνικής συνδρομής.

Όπως ακούστηκε στη διημερίδα, τη διαδικασία χειρίζονται δημόσιοι φορείς κοινωνικής προστασίας εκτός του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Σκοπός είναι η παροχή προστασίας στα θύματα, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα τους.

Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται η δυνατότητα στο θύμα της εμπορίας ανθρώπων, να επιλέξει το εάν και το πότε θα συνεργαστεί με τις Αρχές.

Οι δύο εισαγγελείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση (Θόδωρος Σακελλερόπουλος και Δήμητρα Μπιμπίκου, εξήγησαν ότι, οι λόγοι για τους οποίους το θύμα trafficking είναι απρόθυμο να συνεργαστεί με τις Αρχές, “σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την ψυχολογική επιβάρυνση του, λόγω της βαριάς προσβολής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που προκαλεί η πράξη, αλλά και με το φόβο αντιποίνων σε βάρος μελών της οικογένειας του εκ μέρους των μελών των κυκλωμάτων”.

Από τους συνέδρους διατυπώθηκαν συμπεράσματα, όπως ότι, «η προστασία παρέχεται ανεξαρτήτως της προθυμίας του θύματος, να συνεργαστεί με τις Αρχές. Το κοινωνικό μονοπάτι οδηγεί σε μακροπρόθεσμη βοήθεια και λύση διαρκείας για όλα τα θύματα του trafficking. Eιδικότερα στα αλλοδαπά θύματα του εγκλήματος αυτού, που αποτελούν και την πλειοψηφία, παρέχεται προσωρινή διαμονή στη χώρα και πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο του κοινωνικού μονοπατιού παρέχονται ευρείες δυνατότητες αντίδρασης στα θύματα τέτοιων πράξεων. Κατά κύριο λόγο αποφεύγεται το φαινόμενο επανεμπορίας των θυμάτων, μέσω της κοινωνικής ένταξης τους».

Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς ότι, η συνεργασία του θύματος trafficking με τις Αρχές είναι απαραίτητη για τη δίωξη του εγκλήματος και την τιμώρηση των υπαιτίων.

Ειδικότερα κατέδειξαν πως η λήψη κατάθεσης του θύματος εμπορίας ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαία προυπόθεση, για την απόδειξη τέλεσης ενός δυσχερώς αποδεικνυόμενου εγκλήματος και τονίσαμε πως από την απορρέουσα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας δεν εξαιρείται κανείς.

Επισήμαναν επίσης ότι ο ΚΠΔ λαμβάνει μέτρα για την ορθή προσέγγιση των θυμάτων (ανηλίκων ή ενηλίκων) trafficking, τόσο κατά την προδικασία όσο και κατά την επ΄ακροατηρίω διαδικασία, ούτως ώστε να επιτυγχάνονται αμφότεροι οι στόχοι, ήτοι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των θυμάτων.