Στη φυλακή οδηγήθηκαν, μετά τις απολογίες τους, η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας και μία υπάλληλος για το κύκλωμα εκβίασης επιχειρηματιών. Αμφότερες αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ, ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίζεται ότι οι επιχειρηματίες έδιναν αυτοβούλως τα ποσά στους εφοριακούς.

Οι δύο γυναίκες, είναι οι πρώτες εκ των επτά κατηγορουμένων που απολογήθηκαν για την υπόθεση του κυκλώματος διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, αρνούμενες το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί εις βάρος τους.

«Πλήρης άρνηση, όπου μιλάμε για ποσά που έχουν να κάνουν με έσοδα της ΔΟΥ, τίποτα άλλο», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αθανάσιος Τάρτης.

Πάντως, από την έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι της διευθύντριας της ΔΟΥ, βρέθηκαν από τους αστυνομικούς, πάνω από 50.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα, ενώ σε βίντεο ντοκουμέντο εμφανίζεται επιχειρηματίας, ηλικίας 50 ετών, να καταβάλλει 20.000 ευρώ, προκειμένου η εφορία να μην προχωρήσει στον έλεγχο των εταιρειών του.

«Αυτήν τη στιγμή, ο συγκεκριμένος για όλες τις φορολογικές του παραβάσεις δεν πρόκειται να διωχθεί», προσέθεσε ο κ. Τάρτης. Την ίδια στιγμή, σε φωτογραφία – ντοκουμέντο εμφανίζεται η διεκπεραιώτρια και κατηγορούμενη για την υπόθεση διαφθοράς, να βγαίνει από την εφορία κρατώντας μία κούτα, πιθανότατα με χρήματα.

Νέοι διάλογοι – «φωτιά» του κυκλώματος
Από τους διαλόγους των εμπλεκομένων στην υπόθεση αποκαλύπτονται ο τρόπος δράσης του κυκλώματος, οι επαφές με τους επιχειρηματίες αλλά και ο τρόπος που μοιράζονταν τα χρήματα. Από μία εταιρεία φέρονται να ζήτησαν 20.500 ευρώ για τις «υπηρεσίες» των μελών του κυκλώματος, τα οποία πρέπει να τα μοιράσουν και μεταξύ τους.

Διάλογος 1
Υπάλληλος: «Δέκα μισό εσύ, εεεε, πέντε εγώ».

Διευθύντρια: «Ντάξει θα δούμε, ναι ρε παιδί μου. Όπως το είπες, ναι».

Υπάλληλος: «Άντε για να σου πω τρία ο τέτοιος και δύο ο άλλος».

Διευθύντρια: «Τρία, δύο εεε παιδί μου, όπως το είπες».

Η 67χρονη υπάλληλος της ΔΟΥ, μάλιστα, σε άλλη περίπτωση συνομιλεί με έναν επιχειρηματία, από τον οποίο απέσπασε εκβιαστικά μαζί με τη διευθύντρια της ΔΟΥ το ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου να τον διευκολύνουν στην επιστροφή φόρου ποσού 97.000 ευρώ.

Διάλογος 2
Υπάλληλος: «Είδα, τα έχουμε βάλει στην τράπεζα».

Επιχειρηματίας: «Α, έχουν μπει; Έγινε, έγινε».

Υπάλληλος: «Ήδη τα έχω σπρώξει στην τράπεζα. Ό,τι ήρθα από πάνω – κάτω. Σε ευχαριστεί πολύ».

Επιχειρηματίας: «Ναι, ναι».

Υπάλληλος: «Αλλά να ξέρεις ότι σε προσέχει, λέει».

Επιχειρηματίας: «Εντάξει ωραία, ευχαριστώ».

Μετά την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος των εφοριακών, πάντως, τα στόματα ανοίγουν και οι αποκαλύψεις σοκάρουν για τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

«Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία. Εγώ θέλω όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο και μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα» , τόνισε ο επιχειρηματίας.

Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται με σκοπό να εντοπισθούν κι άλλα ενδεχομένως θύματα του κυκλώματος. Άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στην υπερασπιστική τους γραμμή, σημείωσαν πως δεν έχουν καμιά σχέση με όλο αυτό και ότι ο επιχειρηματίας ήθελε να τις μπλέξει. Ωστόσο, τα στοιχεία «μαρτυρούν» μία άλλη πραγματικότητα και οι διάλογοι τις «καίνε».

Αναφορικά με τους άλλους δύο υπάλληλους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς ορούς και τούς επεβλήθη πρόστιμο και καταβολή εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ. Όσον αφορά σε άλλους τρεις, δεν έχουν αποφασίσει για την ποινική τους μεταχείριση.

Διαβάστε και ΕΔΩ