Καθώς πλησιάζουμε στο μέγιστο της δραστηριότητας του κοντινού μας άστρου.
Οι τελευταίες εικόνες από τη NASA που ήρθαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ένα μεγάλο σύμπλεγμα ηλιακών κηλίδων στην επιφάνεια του ήλιου.

Αυτές οι ηλιακές κηλίδες σχηματίζουν ένα «αρχιπέλαγος» που έχει μία έκταση εκατοντάδων χιλιάδων μιλίων.

Καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA, το οποίο παρατηρεί τον ήλιο για πάνω από μια δεκαετία

Αυτές οι ηλιακές κηλίδες είναι σημαντικές όχι μόνο για το μέγεθός τους αλλά και για τη δυνατότητά τους να εξαπολύσουν ισχυρές ηλιακές καταιγίδες προς τη Γη.

Τέτοιες καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές διαταραχές, θέτοντας κινδύνους για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τους δορυφόρους μας.

Όπως μεταδίδεται «προς το παρόν, οι ηλιακές κηλίδες δεν «κοιτούν» κατευθείαν προς το μέρος μας, αλλά καθώς ο Ήλιος συνεχίζει την αργή του περιστροφή τελικά θα είμαστε ακριβώς στη γραμμή βολής».

Η πρώτη (σ.σ. κηλίδα) της ομάδας, με το όνομα AR3491, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου, ακολουθούμενη γρήγορα από τουλάχιστον άλλες πέντε, σχηματίζοντας ένα «ηλιακό αρχιπέλαγος» από ηλιακές κηλίδες.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης ηλιακής ενέργειας SpaceWeatherLive έχει ήδη καταγράψει τουλάχιστον 3 ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας M και 16 ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας C από την συγκεκριμένη ομάδα ηλιακών κηλίδων, τον δεύτερο και τρίτο πιο ισχυρό τύπο εκλάμψεων.

«Πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές περισσότερες εκλάμψεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πιο ισχυρές εκλάμψεις κατηγορίας X, οι οποίες θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Γη. Όταν τέτοιου είδους εκλάμψεις (κατηγορίας X) έπληξαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκάλεσαν μπλακ άουτ σε περιοχές των ΗΠΑ και του Ειρηνικό».

el.gr