Αυτά τα νανο-μποτ συχνά θεωρούνται ως πιθανοί τρόποι παραγωγής φαρμάκων, ενζύμων και άλλων χημικών ουσιών, ενδεχομένως μέσα στα κύτταρα του σώματος.
Οι ερευνητές έδειξαν ένα προγραμματιζόμενο ρομπότ νανοκλίμακας, κατασκευασμένο από μερικούς κλώνους DNA, που είναι ικανό να αρπάξει άλλα αποσπάσματα DNA και να τα τοποθετήσει μαζί για να κατασκευάσει νέες νανομηχανές συγκολλημένες με υπεριώδη ακτινοβολία – συμπεριλαμβανομένων των αντιγράφων του.

Τα ρομπότ, σύμφωνα με το New Scientist , δημιουργούνται χρησιμοποιώντας μόνο τέσσερις κλώνους DNA και έχουν διάμετρο μόλις 100 νανόμετρα, έτσι περίπου χίλια από αυτά θα μπορούσαν να συμπιεστούν σε μια γραμμή στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Μηχανικής Ningbo Cixi και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, λέει ότι τα ρομπότ ξεπερνούν τις προηγούμενες προσπάθειες, οι οποίες μπορούσαν να συναρμολογήσουν μόνο κομμάτια σε δισδιάστατα σχήματα. Τα νέα ρομπότ είναι σε θέση να χρησιμοποιούν “πολλαπλών αξόνων ακριβής αναδίπλωση και τοποθέτηση” για “πρόσβαση στην τρίτη διάσταση και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας”.

Αυτά τα νανο-μποτ συχνά θεωρούνται ως πιθανοί τρόποι παραγωγής φαρμάκων, ενζύμων και άλλων χημικών ουσιών, ενδεχομένως μέσα στα κύτταρα του σώματος. Αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ειδικά το γεγονός ότι αυτές οι μηχανές μπορούν να «αυτοαναπαράξουν ολόκληρη την τρισδιάστατη δομή τους και τις λειτουργίες τους».

Δεν είναι εντελώς αυτόνομα
Τα ρομπότ αυτά, ενώ είναι «προγραμματίσιμα», ενεργούν ανταποκρινόμενα στην εξωτερικά ελεγχόμενη θερμοκρασία και το υπεριώδες φως και χρειάζονται το υπεριώδες φως να «συγκολλήσει» τα κομμάτια του DNA που συναρμολογούν μεταξύ τους.

Κάτι πολύ σημαντικό που θεωρείται από κάποιους ότι αποτελεί ένα είδος δικλείδας ασφαλείας, αυτή τη στιγμή, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν αντίγραφα του εαυτού τους –ή μάλιστα, από οτιδήποτε άλλο– χωρίς επαρκείς προμήθειες πολύ συγκεκριμένων αποσπασμάτων DNA που χρειάζονται.

(με πληροφορίες από science robotics – newatlas. com / photo: pixabay)