Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού και τον επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα για την πορεία της πανδημίας, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς», τόνισε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, εξηγώντας ότι η αιτία για τα αυξημένα εφέτος περιστατικά στην Ευρώπη οφείλονται σε εμβολιαστικό κενό. «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την Covid οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην Covid μόνο. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε. Ενημερώνοντας για τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του έτους, ανέφερε ότι είναι συνολικά 19, εκ των οποίων πέντε σε υγειονομικούς και με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

«Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι», εξήγησε.