Απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX καταγγέλλοντας ότι η τουρκική ενέργεια είναι παράνομη και παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας.
Ακολούθως η τουρκική διπλωματία έσπευσε να ανταπαντήσει με νέα NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, με την οποία αμφισβητεί, ουσιαστικά, το όνομα «Κύπρος».
Εν προκειμένω η σχετική αντι-Navtex της Τουρκίας τονίζει ότι «η Κύπρος που αναφέρεται στο NAVWARN LARNACA NR MA76-089/24 δεν είναι το αρχικό κράτος της εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960».

«Ως εκ τούτου η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος ‘Κύπρος’ ούτε ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη Ίδρυσης του 1960», προστίθεται.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι «οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ε/κ διοίκησης μέσω του NAVWARN ΛΑΡΝΑΚΑΣ MA84-124/23 είναι άκυρες και ούτε θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία».