Περιθώριο μέχρι τέλος Μαρτίου έχουν 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Ε9 και να ξεφουσκώσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2024 ύψους 2,4 δισ. ευρώ που φέτος θα σταλεί νωρίτερα αλλά η εξόφληση θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου.

Ωστόσο για να αποφύγουν οι φορολογούμενοι τυχόν έξτρα χρεώσεις θα πρέπει πριν από την έκδοση του λογαριασμού και μέχρι τις 31 Μαρτίου να ελέγξουν διεξοδικά τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία όπως αποτυπώνονται στη δήλωση Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις που φουσκώνουν το φόρο και αφορούν κυρίως στον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, το ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά καθώς και στους επαγγελματικούς χώρους. 
Μάλιστα οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αναδρομικά από το 2014 και να επιφέρουν μείωση του ΕΝΦΙΑ από 20% έως 90%

1. Αποθήκες – πάρκινγκ: Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

2. Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

3. Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

4.Παλαιότητα: Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.

5. Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.

6. Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100% οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου. 

7. Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στη κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

8. Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Επισημαίνεται ότι έως το τέλος Μαρτίου τροποποιήσεις στο Ε9 θα πρέπει να κάνουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους. 
Όμως περίπου 90.000 φορολογούμενοι που μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση καθώς οι μεταβολές έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.
Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 έτους 2025, δηλαδή για αλλαγές στην ακίνητη περιουσία από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά οι οποίες θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr