που όπως κι αν τη βάφτιση κανένας ισοδυναμεί με παράβαση του όρκου του αφού οι στρατιωτικοί υπακούουν στο εκάστοτε Σύνταγμα και τις εντολές της πολιτείας και δεν κάνουν πολιτική όπως έκανε ο Παππας για να εισπράξει αργότερα τα γαλόνια της Μεταπολίτευσης..

Το ιστορικό (ιστορικό, βάσει της δράσης του στον Β’ΠΠ όταν ήταν ενταγμένο στο αμερικανικό Ναυτικό και πήρε 13 Σταυρούς Μάχης) αντιτορπιλικό «Βέλος» D-16 που βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Παραλία της πόλης βρίσκεται πολύ κοντά στην βύθισή του.

Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι το πλοίο θα πάει για σκραπ, καθώς ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (19/11) η ρυμούλκησή του στην προβλήτα δύο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και από εκεί θα δουν το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί και αν μπορούν να επισκευαστούν, κάτι που θεωρείται αρκετά δύσκολο.

Οι ευθύνες που υπάρχουν για το ηλικίας 81 ετών σκαρί που ρυμουλκείται από εδώ και από εκεί για να κάνουν σόου κάποιοι στο Ναυτικό και το ΓΕΕΘΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου είναι μεγάλες καθώς γνωρίζουν ότι το σκάφος δεν έχει προωστικό σκεύος εντούτοις αδιαφόρησε όπως αποδείχθηκε να πάρει μέτρα προστασίας ενώ ήξερε ότι αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Μια απλή ανάγνωση δηλαδή του δελτίου καιρού θα απέτρεπε σήμερα από το να κινδυνεύει το ιστορικό αυτό σκάφος ακόμα και να βυθιστεί.

Το ΜΑΑ ΑΤ/ΒΕΛΟΣ είναι πριμοδετημένο στο χειρότερο μέρος του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη και για δεύτερη φορά επήλθε ρήγμα στη πρύμνη του αντιτορπιλικού, το οποίο εδώ και χρόνια λειτουργεί ως μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αν και οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν εχθές ανέμους 8-9 Μποφόρ στη Θεσσαλονίκη και όλοι ξέρουμε τι εστί Βαρδάρης, για δεύτερη φορά  δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πλοίου-μουσείου.

Τι είναι όμως το Βέλος; Η αρχική ονομασία του πλοίου ήταν USS Charrette (DD-581) αντιτορπιλικό κλάσεως  Fletcher, ναυπήγησης 1942.

Το 1959 πήρε το όνομα  Α/Τ Βέλος (D16), μέχρι το 1999 που μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα στο Παλαιό Φάληρο. Είναι δηλαδή ηλικίας 81 ετών το σκαρί του.

Στο πλοίο απονεμήθηκαν δεκατρείς (13) Σταυροί Μάχης και άλλα παράσημα, για την δράση του στο αμερικανικό Ναυτικό στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.