Με αφορμή την καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων», ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία και επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, Στέλιος Πετράκης μίλησε για όραμα τουλάχιστον των δύο τελευταίων δεκαετιών που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Το Ναυτικό μας πλέον μπαίνει στην ψηφιακή εποχή με τι φρεγάτες Belharra, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ως αρχηγός ΓΕΝ στη διάρκεια της όλης προσπάθειας, θέλησε να απευθύνει τις ευχαριστίες του στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και στην πολιτική ηγεσία «που ενστερνίστηκε την εισήγηση του Ναυτικού» για πρόσκτηση των πλοίων που «ενσωματώνουν εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες σε όλες τις μορφές πολέμου».

Ο αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης παρέθεσε τα εξής:

  • Στον πόλεμο επιφανείας τα πλοία είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας επιφανείας, ικανά να πλήξουν στόχους επιφανείας, δηλαδή πλοία του αντιπάλου αλλά και παράκτιους στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 χιλιομέτρων, δυνατότητα που δεν υπήρχε ως τώρα
  • Διαθέτουν εξαιρετικά σύγχρονο πυροβόλο διαθέτουν τηλεχειριζόμενα πυροβόλα μικρότερου διαμετρήματος, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, δηλαδή πλοίων ανορθόδοξου πολέμου
  • Στο κομμάτι του αντιαερoπορικού πολέμου είναι εφοδιασμένα με 32 εξαιρετικών επιδόσεων βλήματα επιφανείας αέρος, με δυνατότητες να πλήξουν στόχους αέρος, εχθρικά αεροσκάφη δηλαδή σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιομέτρων.
  • «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα, διότι μας παρέχει ικανότητα αεράμυνας στην περιοχή του μέγιστου βεληνεκούς των όπλων και της μονάδας που φέρει τα όπλα», τόνισε ο Αντιναύαρχος.

Στην Τουρκία δεν υπάρχει αντίστοιχο όπλο στη θάλασσα

Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία αντέδρασε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πρόσκτηση των νέων πλοίων. Οι δυνατότητες των πλοίων είναι τέτοιες που ασφαλώς ανησυχούν την γείτονα ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση, να αποκτήσει πλοία αντίστοιχων δυνατοτήτων.

Στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τα πλοία είναι εφοδιασμένα με «ό,τι τελειότερο υπάρχει από πλευράς συσκευών, δηλαδή σόναρ σε συνδυασμό με το εξαιρετικά ελικόπτερο,και με τις τορπίλες που είναι εφοδιασμένα τα πλοία.

«Νομίζω ότι θα αποτελούν πονοκέφαλο για τα υποβρύχια, για τα εχθρικά υποβρύχια και στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στα πλοία όλων των συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου».

Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση

«Τα πλοία αυτά, ενσωματώνουν πολύ σύγχρονες τεχνολογίες που απαιτούν επαναπροσανατολισμό, ειδικά στις σχολές υπαξιωματικών του προγράμματος σπουδών, αλλά παράλληλα είναι και ελκυστικός επαγγελματικός προσανατολισμός», είπε ο Αντιναάυαρχος και τόνισε ότι είναι καταλυτική η επίδραση και στο ηθικό του ναυτικού κόσμου.

«Διότι μην ξεχνάτε ότι ο στόλος μας είναι εξαιρετικά γερασμένος. Ήταν, ανελαστική υποχρέωση να προχωρήσουμε σε αυτή την ανανέωση».

Στο τέλος της δεκαετίας του ’90, η «Σαλαμίς» ήταν η τελευταία ΜΕΚΟ που παρελήφθη, υπενθυμίστηκε.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί από την ημέρα που θα υπογραφεί σύμβαση μέχρι να παραληφθεί το πρώτο πλοίο, τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια. Εδώ καταφέραμε σε 4 χρόνια να έχουμε παραλάβει και τις τρεις μονάδες. Αν το πρόγραμμα πρόσκτησης δεν ήταν αυτό και ήταν μεγαλύτερο, θα υπήρχε απαίτηση να προμηθευτούμε μεταχειρισμένες μονάδες για να καλύψουμε το μεσοδιάστημα μέχρις ότου παραληφθούν ενδεχομένως άλλα πλοία που θα είχαμε παραγγείλει και που θα ξεκινούσαν οι πρόσκτήσεις μετά το 2027- 28».από liberal.gr