
Απεργιακή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη από μέλη της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές και φεμινιστικές οργανώσεις, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)
Τι ζητούν οικογένειες θυμάτων
Την απόδοση ευθυνών ζητούν και οικογένειες θυμάτων μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στις 28 Φεβρουαρίου. Ο συνήγορος οικογενειών θυμάτων, Απόστολος Λύτρας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και επισήμανε ότι συγγενείς και φίλοι των νεκρών ζητούν δικαίωση της μνήμης τους.
Ο κ. Λύτρας, που εκπροσωπεί και την οικογένεια της 19χρονης Αναστασίας Παπαγγελή, μίλησε για τις επόμενες κινήσεις των συγγενών αναφορικά με το δυστύχημα.
«Περιμένω σήμερα να παραλάβω αντίγραφα της δικογραφίας, δηλώσαμε χθες παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για τους γονείς της 19χρονης Αναστασίας και περιμένουμε τη δικογραφία. Έχουμε δει σε πολλούς κατηγορούμενους να προσπαθούν να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους και να τη μεταφέρουν κάπου άλλου. Βέβαια, εκτός από τον σταθμάρχη σε αυτή την περίπτωση, αυτό το βλέπουμε και σε πολιτικούς», είπε αρχικά.
«Ένα από τα πράγματα που έχει εξοργίσει όλες τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όλους μας είναι, σε μία τραγωδία να βλέπουμε τους πολιτικούς, να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον ευθύνες, και πραγματικά μας εξοργίζει αυτό. Δεν ξέρω εάν έχουν καταλάβει όλοι ότι για το συγκεκριμένο δυστύχημα δεν πρόκειται κανένας πολιτικός να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος, χάθηκαν τόσες ψυχές», συμπλήρωσε ο κ. Λύτρας.
Η εκτίμηση Λύτρα για τις ποινές
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λύτρας τοποθετήθηκε αναφορικά με τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν στους ενόχους μετά το πέρας της διαδικασίας.
«Το ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ο δόλος, είναι πιθανό. Ο σταθμάρχης τουλάχιστον με βάση το κατηγορητήριο είναι για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα, τα οποία είναι σοβαρά. Οι ποινές δεν θα είναι τόσο μεγάλες, θα το δείτε δεν θα είναι. Από εκεί και πέρα αυτό που ενδιαφέρει τις οικογένειες είναι ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό», τόνισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.
«Σίγουρα όσον αφορά στις ανθρωποκτονίες, παρότι είναι κατά συρροή, 57 ποινές, για 57 ανθρώπους, αλλά εάν νομίζει κάποιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν στην φυλακή για όλη τους τη ζωή, αυτό δεν θα συμβεί, το έχουμε δει και σε άλλες τραγωδίες. Είναι βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα δούμε ανθρώπους να μπαίνουν στην φυλακή για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι εύκολο να επιβληθεί η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, είναι μέχρι ισόβια, από κάθειρξη 15 ετών το κάθε αδίκημα μέχρι ισόβια.
Τα υπόλοιπα δύο ποινικά αδικήματα τιμωρούνται μέχρι 5 χρόνια για την κάθε μία ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Άρα, εάν δείτε μια ποινή κατά συγχώνευση στην περίπτωση που δεν οδηγηθεί το δικαστήριο – όταν γίνει – στην ποινή της ισοβίου καθείρξεως, κατά συγχώνευση οι ποινές θα είναι μεγάλες, ωστόσο η έκτιση των ποινών δεν είναι αυτή που ακούμε, είναι τα 3/5 της ποινής», είπε σχετικά.
Για το υπουργείο Μεταφορών και τον παραιτηθέντα υπουργό
«Όλη η κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων λένε ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Το υπουργείο Μεταφορών και ο υπουργός γνώριζε ότι δεν υπάρχουν και δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας; Γιατί εάν το γνώριζαν θα παίξει σημαντικό ρόλο. Εάν γνώριζαν και επέτρεπαν στο τρένο να ταξιδεύει, εννοείται ότι θα πρέπει να βρεθούν κατηγορούμενοι, με πολύ σοβαρές περιπτώσεις γι΄ αυτές τις ανθρωποκτονίες. Εάν το γνώριζαν μιλάμε για δόλο, είναι δεδομένο», σημείωσε ο κ. Λύτρας.
Τρεις νέες συμπληρωματικές ποινικές διώξεις
Θυμίζουμε ότι χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε τρεις νέες συμπληρωματικές ποινικές διώξεις. Πλέον στο «μικροσκόπιο» των Αρχών εκτός από τον σταθμάρχη μπαίνουν ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, που έβαλε στη συγκεκριμένη νυχτερινή βάρδια τον 59χρονο και βγήκε σε αναρρωτική άδεια ένα 24ωρο μετά την τραγωδία, αλλά και οι δύο σταθμάρχες που φαίνεται να όφειλαν να είναι παρόντες μέχρι τις 23:00 το βράδυ και έφυγαν νωρίτερα.
Οι τρεις αναμένεται να απολογηθούν άμεσα, ίσως και σήμερα Παρασκευή. Όμως, η διαδικασία μπορεί να αργήσει καθώς μπορούν να ζητήσουν προθεσμία.
Θα κληθούν επίσης να καταθέσουν ξανά, όσοι σιδηροδρομικοί εν ενεργεία ή συνταξιούχοι, κατέθεσαν ήδη, μιας και η ανακρίτρια αντιπαραβάλλει τις καταθέσεις που έχει λάβει, με τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνομιλιών των εμπλεκόμενων υπαλλήλων την μοιραία νύχτα. Επίσης, λόγω νέων στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα, θα αναζητηθούν και οι ιατρικοί φάκελοι του προσωπικού, σταθμαρχών και μηχανοδηγών