Περίπου 50 Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στη Γρανάδα, στη νότια Ισπανία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας παρά την όξυνση των εντάσεων και συγκρούσεων στην ήπειρο.

Αν και έχει ισχυρή συμβολική αξία, η οικογενειακή φωτογραφία της τρίτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας δεν θα έχει την αναμενόμενη λάμψη.

Η απουσία του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν πισωγύρισμα για το φόρουμ, ένας από τους βασικούς στόχους του οποίου είναι να προσφέρει ένα άτυπο πλαίσιο για την άμβλυνση των περιφερειακών εντάσεων.

Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση αστραπή των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν που ώθησε σχεδόν το σύνολο του αρμένικου πληθυσμού να εγκαταλείψει τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η σύνοδος αυτή φαινόταν να αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για μια συνάντηση.

Όμως χθες, Τετάρτη, ο Αλίεφ, ενοχλημένος από την ευρωπαϊκή στήριξη στην Αρμενία, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στη Γρανάδα.

Καταγγέλλοντας μια «αντιαζέρικη ατμόσφαιρα» θεώρησε ότι «δεν είναι απαραίτητο» να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις υπό αυτό το σχήμα, δήλωσε στο AFP Αζέρος αξιωματούχος.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, που θα είναι παρών στη Γρανάδα, δήλωσε απογοητευμένος. «Είχαμε εποικοδομητική και αισιόδοξη διάθεση, πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί ένα έγγραφο», εξήγησε. «Μέχρι σήμερα το πρωί έμοιαζε πολύ πιθανό».

Στη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, τον Ιούνιο στη Μολδαβία, οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.