Ο Αλή Πασάς Τεπελενλής το 1788 διορίστηκε πασάς των Ιωαννίνων.

Στο απόγειο της δόξας του κατείχε μια μεγάλη περιοχή του ελλαδικού χώρου και ανήκε στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Για τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε το πασαλίκι των Ιωαννίνων αλλά και για τον χαρακτήρα του, έμεινε γνωστός σαν Ασλάνι (λιοντάρι) των Ιωαννίνων.
 

Βοήθησε έμπρακτα και υποστήριξε τους Έλληνες στην προετοιμασία της επερχόμενης επανάστασης, με απώτερο σκοπό να διοικήσει ένα ανεξάρτητο από την Οθωμανική αυτοκρατορία κράτος.

Τελικά το 1820 η Πύλη τον κήρυξε ένοχο εσχάτης προδοσίας και τον κάλεσε να εμφανιστεί εντός 40 ημερών στην Κωνσταντινούπολη για να απολογηθεί.

Εκείνος φυσικά αρνήθηκε.
Η αυτοκρατορία κινητοποίησε το καλοκαίρι του 1820 κατά του Αλή στράτευμα 80.000 ανδρών.
Ο Αλής βρέθηκε σε δεινή θέση καθώς αντιμετώπισε σημαντική διαρροή οπλαρχηγών και στρατευμάτων, ενώ φάνηκε πως ο στρατός του δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για σύγκρουση με τα σουλτανικά στρατεύματα.

Βρέθηκε να αμύνεται στο κάστρο των Ιωαννίνων με όσο στρατό του είχε απομείνει από τις συγκρούσεις.

Κατά τα τέλη του Νοεμβρίου του 1821 ολόκληρη σχεδόν η φρουρά του κάστρου είχε αυτομολήσει, αφήνοντας στον Αλή μόνο 500 άνδρες, από τους οποίους σε λίγο οι 430 προσχώρησαν και αυτοί στους Τούρκους.
Τον Ιανουάριο του 1822 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις ο Αλής δέχτηκε να παραδοθεί με τον όρο να του δινόταν αμνηστία και κατέφυγε με βάρκα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων.

Οι τούρκοι απεσταλμένοι που φτάσανε εκεί στις 24 του ίδιου μήνα μήνυσαν ότι ήρθαν δήθεν με το χαρτί της αμνηστίας ώστε να μπούνε εύκολα στο μοναστήρι.
Ο σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν τον Αλή Πασά.

Ακολούθησε μια σύντομη μάχη με τον Αλή Πασά να βρίσκεται ταμπουρωμένος μέσα σε ένα δωμάτιο.

Το χρυσό καριοφίλι του Αλή Πασά

Οι τούρκοι κινήθηκαν στο κελάρι κάτω από το δωμάτιο και πυροβολώντας προς τα πάνω τραυμάτισαν τον Αλή Πασά ώστε να μην μπορεί πλέον να αμυνθεί.
Τον έσυραν έξω και τον κύλισαν αιμόφυρτο ρίχνοντάς τον από την πέτρινη σκάλα του μοναστηριού στο έδαφος.

Τον αποκεφάλισαν και το κεφάλι του στάλθηκε ταριχευμένο στην Κωνσταντινούπολη για να το παρουσιάσουν στον σουλτάνο.

Αργότερα, το κεφάλι μόνο του, θάφτηκε σε μια περιοχή έξω από τα τείχη της πόλης.

Στο μοναστήρι, που σήμερα είναι μουσείο-αξιοθέατο της πόλης των Ιωαννίνων, υπάρχουν ακόμα και οι τρύπες από τις σφαίρες που διαπέρασαν το πάτωμα και τραυμάτισαν τον Αλή Πασά.

ksipnistere.com