Ο ισχυρός άνδρας των Jumbo βάζει stop στις αγορές προϊόντων που ανατιμώνται με αφορμή την κρίση στη Μ. Ανατολή, την οποία θεωρεί προσωρινή και καλεί τους προμηθευτές των σουπερ μάρκετ να ρίξουν τις τιμές
Θέμα απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές έθεσε χθες ο επικεφαλής της Jumbo κατά την συζήτηση που ακολούθησε της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ζήτημα της περαιτέρω απελευθέρωσης συγκαταλέγεται στις κυβερνητικές προθέσεις.

Μετά το πέρας των εργασιών της ΓΣ ο κ. Βακάκης μιλώντας σε “πηγαδάκι” όπως αναφέρει η ιστοσελίδα w.newmoney.gr, τάχθηκε υπέρ της επταήμερης λειτουργίας των καταστημάτων θεωρώντας ότι αυτό θα είναι σε όφελος των καταναλωτών. «Αυτοί είναι που πρέπει να ερωτηθούν», σημείωσε υπενθυμίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση ωραρίου για τους εργαζόμενους που από το νόμο ορίζεται η 40ωρη απασχόληση την εβδομάδα. Όπως είπε ο κ. Βακάκης συντεχνιακές νοοτροπίες εμποδίζουν την απελευθέρωση της αγοράς, εντάσσοντας μάλιστα και τον εαυτό του στις συντεχνίες. «Αυτό που πρέπει να μάθει η ελληνική κοινωνία είναι το δικαίωμα του καταναλωτή. Όχι το δικαίωμα αυτού που φωνάζει, το δικαίωμα της συντεχνίας αλλά το δικαίωμα του καταναλωτή να πάρει το καλύτερο προϊόν στην καλύτερη τιμή» υπογράμμισε.

Stop στις αγορές προϊόντων που ανατιμώνται
Τέλος στις αγορές προϊόντων που ανατιμώνται με αφορμή τη νέα κρίση στη Μ. Ανατολή έβαλαν τα Jumbo, με τον ιδρυτή και διοικητικό άρχων Απόστολο Βακάκη να εξηγεί στους μετόχους πως αυτή η στρατηγική, η οποία δεν εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αυξήσει την κερδοφορία από σεβασμό στον καταναλωτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το Μάρτιο, όταν και θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία για το εάν τελικά η σημερινή κρίση θα είναι παροδική, όπως προδικάζεται, ή πιο μόνιμη…

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών στην παρούσα φάση και υπό την πίεση που προκαλούν στην αγορά οι νέες διαταραχές στη εφοδιαστική αλυσίδα και δη οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Βακάκης κρατά στάση αναμονής μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Έτσι, λοιπόν, όπως ανέφερε χθες ο όμιλος δεν θα προχωρήσει το πρώτο τρίμηνο σε καμία ανατίμηση, εκτιμώντας ότι η διαταραχή είναι προσωρινή.

Ο ισχυρός κ Βακάκης αναφέρθηκε στην ύπαρξη τάσεων αισχροκέρδειας από «ελλιποβαρείς επιχειρηματίες», όπως είπε χαρακτηριστικα, που όμως “θα τιμωρηθούν απ’ την αγορά”, την ανάγκη μειώσεων των τιμών και παράλληλα αυξήσεων των μισθών, αλλά και των εκτιμήσεων ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αποπληθωρισμό, το μήνυμα μάλλον αισιόδοξο ήταν παρά “απαισιόδοξο”.

«Δεν αγοράζουμε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί και διακόπτουμε φορτώσεις που έχουν πολλαπλάσιο κόστος και θα μας οδηγήσουν σε ανατιμήσεις προϊόντων» είπε αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει αν υπάρχουν επαρκή αποθέματα και αν θα λείψουν κωδικοί από τα ράφια.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αυξήσει τις τιμές για να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράζει και να μην πέφτει η κατανάλωση. «Έχουμε δεσμευτεί δημοσίως ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση δεν θα κάνουμε ανατίμηση. Δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις για να αυξήσουμε την κερδοφορία μας. Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας. Η πληθωριστική ανάπτυξη δεν είναι υγιής. Είναι σαν να έχουμε ευθυμία από έλλειψη οξυγόνου. Στα αεροπλάνα όταν τελειώνει το οξυγόνο πεθαίνουν από ευθυμία. Αυτό δεν το θέλουμε», σημείωσε.

«Θα επανακαθορίσουμε στρατηγική αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες και η κρίση αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά» είπε ο επικεφαλής του ομίλου.

«Οι προμηθευτές των ΣΜ να ρίξουν τις τιμές»
Αναφορικά με τις τιμές εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για αποπληθωρισμό ενώ αναφερόμενος σε κάποιες εταιρείες που προ τοποθετούνται στο τι μπορεί να φέρει η κρίση «τσιμπώντας» τις τιμές προς όφελος μιας βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας τους ευχήθηκε «καλή τύχη» σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός θα τους βγάλει εκτός αγοράς. «Ο κόσμος δεν θα γεννήσει λεφτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε προμηθευτές και επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία λέγοντας ότι δεν λύνουν το πρόβλημα. Όπως μάλιστα είπε «τα πρόστιμα πέφτουν για να σφίξουν οι κώλοι» εξηγώντας ότι είναι μια τακτική για να γίνεται πιο ισορροπημένη επιλογή ως προς τις ανατιμήσεις. Κάλεσε δε τους προμηθευτές των Σούπερ Μάρκετ να κατεβάσουν τις τιμές καθώς ο Έλληνας καταναλωτής βάλλεται. «Πρέπει όλο το τροφοδοτικό σύστημα να μειώσει τις τιμές, όσο ακριβώς μειώθηκαν και οι παράμετροι του κόστους», υπογράμμισε.

Νέα καταστήματα στη Ρουμανία
Για φέτος σχεδιάζεται το άνοιγμα τριών ακόμη υπερ-καταστημάτων στη Ρουμανία και ενός υπερκαταστήματος στην Κύπρο και να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στη Θεσσαλία που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του καλοκαιριού. Το κατάστημα στην Καρδίτσα αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως το τέλος του τριμήνου και το αντίστοιχο της Λάρισας ως το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη το 2023 υπήρξε ένα αυξημένο επενδυτικό πρόγραμμα – περίπου 50% πάνω από το 2022- για την αγορά καταστημάτων και αποθηκών που ενοικιάζονται προκειμένου να κατέβει το κόστος. Οι αγορές γίνονται με χρήση των διαθεσίμων της εταιρείας

pentapostagma