Ο Ερντογάν Μπορούσαμε όμως να στείλουμε ένα αεροσκάφος με νερά εμφιαλωμένα και φάρμακα στην Βεγγάζη, σε μια συμβολική κίνηση που θα μετρούσε στους Λίβυους
Τα πάντα κάνει το καθεστώς Ερντογάν για να πάρει μαζί του τον Λίβυο Στρατάρχη ( ο οποίος παρά την τουρκική βοήθεια δεν αλλάζει γνώμη για τους Νεο-οθωμανούς Τούρκους).

Με αφορμή τον τρομερό κυκλώνα, ονόματι Daniel, που έπληξε την ανατολική Λιβύη στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, προκαλώντας έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες και 2000 νεκρούς, η Τουρκία στέλνει το ένα A-400 πίσω από το άλλοv .

Η πόλη Ντέρνα επλήγη περισσότερο, με δύο φράγματα να καταρρέουν και να απελευθερώνουν πάνω από 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες.

Οι εικόνες που βγαίνουν από τη Λιβύη είναι δραματικές. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια από νερό και λάσπη, σπίτια έχουν καταστραφεί και χωριά έχουν απομονωθεί.

Η κυβέρνηση της Λιβύης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Ομάδες διάσωσης έχουν σταλεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες.

Η Τουρκία κινητοποιήθηκε αμέσως, στέλνοντας το ένα Airbus A400M πίσω από το άλλο, με το πρωτο να προσγειώνεται στη Βεγγάζη κατά τη διάρκεια της νύχτας (και τώρα επιστρέφει στην Τουρκία) ενώ ένα δεύτερο A400M (reg. 14-0028) βρίσκεται στον αέρα αυτή τη στιγμή καθοδόν προς πρωτεύουσα της Κυρηναϊκής.

Ένα επιπλέον τουρκικό Lockheed C-130H (reg. 73-0991) είναι καθ’ οδόν προς τη Λιβύη για να μεταφέρει βοήθεια, ενώ και η Αίγυπτος κινητοποιήθηκε στο άκουσμα των 3000 νεκρών και 10000 αγνοουμένων Λίβυων πολιτών σε Ντέρνα και άλλες περιοχές.

Είναι αλήθεια ότι η πατρίδα μας υποφέρει στην Θεσσαλία και η βοήθεια που απαιτείται εκεί είναι πολύ μεγάλη για τους πληγέντες.

Μπορούσαμε όμως να στείλουμε ένα αεροσκάφος με νερά εμφιαλωμένα και φάρμακα στην Βεγγάζη, σε μια συμβολική κίνηση που μετρά σε όλα τα επίπεδα για τους Λίβυους του Στρατάρχη Χαφτάρ, την στιγμή που πρόσφατα υπουργό του ζήτησε από την Ελλάδα να ενώσουμε την Κρήτη με την Βεγγάζη μέσω θάλασσας

Μιλάμε για τα λιμάνια της Βεγγάζης, της Ντέρνα και του Τομπρούκ, στα οποία Τούρκοι και φιλότουρκοι Λίβυοι της Τρίπολης έχουν χαράξει το περιβόητο αλλά παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο

Επίσης η κυβέρνηση του Χαφτάρ προτείνει την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου των δύο χωρών για την σύνδεση των δύο λαών που προϋπάρχουν από την αρχαιότητα.

Οι Τούρκοι όπως βλέπουμε δεν αφήνουν να πέσει τίποτε κάτω και τα δίνουν όλα ώστε να δείξουν “ φιλικοί” για να επιβάλλουν αργότερα την επιρροή τους και στην Ανατολική πλευρά της χώρας.

Το πόσο σημαντική είναι η Ανατολική Λιβύη για την Ελλάδα, αφορά το γεγονός ότι εκεί “ ακουμπά” το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, και χωρίς αυτήν η Άγκυρα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό στην κυριολεξία.

pentapostagma