Οι πυρκαγιές έκαψαν μέχρι τέλους και οι πλημμύρες «εξαφάνισαν» πόλεις και χωριά μέχρι τέλους

Τελικά όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να κηρύξει τις εκλογές στις 21 Μαΐου και στη συνέχεια στις 25 Ιουνίου, γιατί πρόλαβε όλες αυτές τις καταστροφές που ήρθαν αμέσως μετά στο δίμηνο της νέας του διακυβέρνησης και απέδειξαν πως ο κρατικός μηχανισμός που η δική του κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ήταν ανίκανος να τις αντιμετωπίσει στοιχειωδώς.

Λέμε στοιχειωδώς, γιατί όσο χειρότερα μπορούσαν να καταλήξουν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες… κατέληξαν.

Ο ίδιος προφανώς είχε επίγνωση των δυνατοτήτων του «επιτελικού κράτους».

Οι πυρκαγιές έκαψαν μέχρι το σημείο που δεν είχαν τίποτε άλλο να κάψουν, δηλαδή δεν έσβησαν, απλώς δεν είχαν άλλη καύσιμη ύλη για να τις τροφοδοτήσει.

Όσο για τις πλημμύρες, ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί… συνέβη. Πλημμύρισε όλη η Θεσσαλία και οι τέσσερεις μεγάλες πόλεις, δηλαδή τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λάρισα και ο Βόλος.

Βέβαια, το δράμα της Λάρισας δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς «φουσκώνει» ο ποταμός Πηνειός και ενδέχεται να πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης.

Προς το παρόν έχουν καταμετρηθεί έξι νεκροί, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι αγνοούμενοι και το κυριότερο ποια είναι η κατάστασή τους. Και πως να είναι αυτό γνωστό από τη στιγμή που δεκάδες χωριά έχουν εξαφανιστεί μέσα σε τόνους λάσπης και νερού.

Τα σωστικά συνεργεία και ο στρατός και όλα τα σώματα ασφαλείας θα εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, για να κάνουν ότι μπορούν καλύτερο.

Αλλά, το κακό πλέον έχει γίνει και αυτό που απομένει είναι να μαθευτεί η έκταση του.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θριάμβευσε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εκλέχθηκε για να «βάλει μια τάξη» στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ωστόσο περίπου δύο μήνες μετά η Ελλάδα πηγαίνει από την μια καταστροφή στην άλλη! Οι φωτιές που έκαψαν όλον τον Αύγουστο την Ελλάδα, με τον Έβρο να βιώνει μια πρωτοφανή καταστροφή, καθώς εκεί σημειώθηκε η μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήταν η αρχή.

Ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ανίκανος να αντιμετωπίσει την καταστροφή και αρκέστηκε στα μηνύματα του «112» για εκκένωση. Μάλιστα η φωτιά έφτασε μέχρι στο σημείο να κάψει αποθήκες της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ήξερε για την καταστροφή που ερχόταν στην Καρδίτσα αλλά… δεν είχε σχέδια για να την αντιμετωπίσει!

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συγκεκριμένη συζήτηση για τον κάμπο της Καρδίτσας και τέθηκε εγκαίρως -από τους ειδικούς- το γεγονός ότι η περιοχή θα πλημμυρίσει. Μάλιστα οι φωνές προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν μια αλλά περισσότερες, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία, όπως η μεγάλη ποσότητα που θα έπεφτε, αλλά και η γεωγραφική επικινδυνότητα της περιοχής.

Απαντες συμφώνησαν ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, αλλά όλα… έμειναν στο τραπέζι και στην εφαρμογή του… 112.

Στην Ελλάδα του 2023 που ήδη μετρά δεκάδες φυσικές καταστροφές δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης για κάτι έκτακτο και για κάτι που βλέπεις να έρχεται. Δεν τόλμησαν, όμως, ούτε τους γέροντες ούτε τα παιδιά ούτε τους αρρώστους να απομακρύνουν ώστε να μην τους μαζεύουν σκαρφαλωμένος από τις στέγες των σπιτιών τους.

Ήξεραν και για την ένταση του φαινομένου, και την διάρκεια και την ένταση. Ήξεραν και για το συνολικό ύψος βροχής όμως κρύφτηκαν στο «112» με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη 6 νεκρούς (δύο ηλικιωμένες από την Καρδίτσα προστέθηκαν στη μαύρη λίστα) και τουλάχιστον 8 αγνοούμενους.

Το σημειώνουμε ξανά. Δεν είναι γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, όπως επίσης κανείς δεν ξέρει πόσοι πραγματικά αγνοούνται και ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους.

Η καταγραφή του κακού που βρήκε τη Θεσσαλία θα χρειαστεί μέρες για να ολοκληρωθεί.

Αναμένεται να είναι πολύ δυσάρεστο το αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι όμως πως εάν αυτά είχαν συμβεί λίγο πριν τις εκλογές ή εάν με έναν «μαγικό» τρόπο γνώριζαν οι Έλληνες πολίτες τι θα συνέβαινε τους πρώτους δύο μήνες της νέας διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό το ποσοστό του 41% που μάλιστα πήραν εις διπλούν δεν θα το έβλεπαν στην Νέα Δημοκρατία.

Προφανώς ήταν δύσκολο για τους πολίτες να φανταστούν πως ο μηχανισμός του «επιτελικού κράτους» θα ήταν τελικά σε τόσο άθλια κατάσταση.

Αν προστεθεί σε αυτές τις καταστροφές και η προεκλογική τραγωδία των Τεμπών, το συμπέρασμα που βγάζουν όλοι οι πολίτες είναι πως στη χώρα αυτή ζούν από τύχη.

pronews