
Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τονφράχτη στον Έβρο κάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςτον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του έργου. Χαρακτηρίζοντας «εθνική εξαίρεση» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως «ο φράχτης που είναι απαραίτητη επένδυση για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας θα γίνει ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε».
«Τρία χρόνια πριν στην ίδια περιοχή που σήμερα γίνεται η εκδήλωση, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιδίωκαν να μπουν στο ελληνικό έδαφος, κυρίως στις Καστανιές η περιοχή είχε μετατραπεί σχεδόν σε πεδίο μάχης. Αυτό που ζήσαμε ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεκινούσε στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.
Και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα αυτή τη μάχη την κέρδισε, ανέτρεψε τα σχέδια όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο των ανθρώπων. Τρεις μέρες αφότου ξέσπασε η κρίση κάλεσε όλη την ηγεσία της Ευρώπης και τότε στην πράξη και όχι στα λόγια τα σύνορά μας έγιναν και σύνορα της Ευρώπης»,
Όπως επισήμανε, «το νέο τμήμα του τεχνητού εμποδίου του Έβρου, θα προσθέσει 35 ακόμη χιλιόμετρα από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά. Οι συνοριοφύλακες θα αυξηθούν κατά 250».
Αναφερόμενος στην τροπολογία Παπαδημούληστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μη χρηματοδοτηθεί ο φράχτης από την ΕΕ, υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ, αλλά ο Έλληνας φορολογούμενος. Θα πρέπει να ρωτήσω τον κ. Τσίπρα, αν επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Θα το κατεδαφίσει;
«Η στάση αυτή συνιστά εθνική εξαίρεση, ειδικά όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για περιστατικά όπως της μικρής Μαρίας, που ψάχναμε να βρούμε κι όταν βρέθηκαν καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν ήταν παρά ένα κακοπαιγμένο ψέμα, που υιοθετήθηκε με ευκολία από πολιτικές δυνάμεις για να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά έπλητταν το κύρος της χώρας. Με τη γειτονική χώρα έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για το θέμα», επισήμανε.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε πως «η Ελλάδα θα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Στην επιθετικότητα, θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, αλλά χαιρετίζουμε τη θετική διάθεση που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα. Μετά τις εκλογές να “ξαναπιάσουμε το νήμα”, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν επαναπαυόμαστε.