Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα το πρωί στο Πεκίνο για διήμερη επίσκεψη, σημειώνοντας το δεύτερο ταξίδι στην Κίνα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε κοινή δήλωση διατράνωσαν την εμβάθυνση της «στρατηγικής τους συνεργασίας» και των στρατιωτικών δεσμών τους, δεσμευόμενοι για μια «νέα εποχή» ενάντια στις ΗΠΑ, τον «επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου», όπως είπαν, ο οποίος «σπέρνει το χάος σε όλο τον κόσμο».

Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για διευρυμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και για ενίσχυση του διμερούς εμπορίου που το 2023 έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 240 δισ. δολαρίων.

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε μια σειρά συμφωνιών για μια καθολική εταιρική σχέση σε τομείς που εκτείνονται από την οικονομία και το διάστημα μέχρι την άμυνα, την Ουκρανία και την Ταϊβάν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του επέκριναν την Ουάσιγκτον για μια σειρά κινήσεων που, όπως συμφώνησαν, απειλούν τις χώρες τους.

Ο Β.Πούτιν δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Κίνα για τις προσπάθειές της να επιλύσει «την κρίση της Ουκρανίας», όπως είπε.

«Κίνα και Ρωσία επαναλαμβάνουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία ασφαλείας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση, στην οποία καταγράφεται η απόλυτη ταύτιση απόψεων και ο κοινός βηματισμός, που επιδιώκουν οι δύο πλευρές στις προκλήσεις της σύγχρονης γεωπολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας.

«Η σχέση Κίνας-Ρωσίας κερδήθηκε με κόπο και οι δύο πλευρές πρέπει να την αγαπούν και να την καλλιεργούν», είπε ο Σι στον Πούτιν.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να επιτύχει από κοινού την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των χωρών μας και να εργαστεί για να υποστηρίξει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια στον κόσμο», πρόσθεσε. Είναι ενδεικτικό πως στην κοινή δήλωση με την οποία επικυρώνεται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στους αμυντικούς τομείς, επισημαίνεται πως αυτή βελτίωσε την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να σκέφτονται με όρους Ψυχρού Πολέμου και καθοδηγούνται από τη λογική της αντιπαράθεσης του μπλοκ, βάζοντας τα συμφέροντά τους πάνω από την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα, γεγονός που δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια για όλες τις χώρες», τονίζεται στην κοινή δήλωση και προστίθεται: «Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη συμπεριφορά».

Το θερμό καλωσόρισμα στο κόκκινο χαλί του Σι στον Πούτιν έρχεται μετά από μια περιοδεία στην Ευρώπη όπου ο Κινέζος πρόεδρος αντιμετώπισε επικρίσεις σχετικά με την οικονομική και πολιτική συμπεριφορά της Κίνας. Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξοργίζοντας το Πεκίνο.

Μετά την κοινή συνέντευξή Τύπου ο Πούτιν και Σι παρευρέθηκαν σε μια εορταστική συναυλία για τον εορτασμό της 75ης επετείου των επίσημων σχέσεων Κίνας – Ρωσίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επαίνεσε τις «θερμές και συναδελφικές» συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του και ο δεύτερος ανταπέδωσε λέγοντας ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι «αιώνια» και «έχει γίνει πρότυπο για έναν νέο τύπο διεθνών σχέσεων».

Είχαν μαζί τους τα βαλιτσάκια με τους κωδικούς για τα πυρηνικά;

Πριν από τις συνομιλίες μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ, οι δύο ηγέτες εθεάθησαν να ακολουθούνται από δύο αξιωματούχους που κουβαλούσαν τσάντες.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο των δύο ηγετών προκάλεσαν εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ηγέτες επιδεικνύουν τα λεγόμενα «πυρηνικά βαλιτσάκια» των χωρών τους – ενδεχομένως ως μέρος κάποιας μορφής να εκπέμψουν σήμα προς τη Δύση. Αυτοί είναι οι χαρτοφύλακες που ταξιδεύουν με τους ηγέτες των πυρηνικών δυνάμεων ανά πάσα στιγμή και περιέχουν τους κωδικούς και τις συσκευές επικοινωνίας που απαιτούνται για την έγκριση της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, είπε ότι είναι «απίθανο» οι τσάντες που κουβαλούσαν αξιωματούχοι που περπατούσαν πίσω από τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας να περιείχαν τα απαραίτητα εργαλεία για την εντολή πυρηνικής επίθεσης. «Οι άνθρωποι που κουβαλούν τους πυρηνικούς χαρτοφύλακες θα επιδιώξουν γενικά να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί», είπε.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι μέρος κάποιου είδους αδέξιας χειρονομίας, αλλά υπάρχουν και άλλες πιο πιθανές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, οι δύο ηγέτες προφανώς δεν μοιράζονται την ίδια γλώσσα, επομένως θα έχουν πάντα μεταφραστές κοντά – και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι αξιωματούχοι που κουβαλούν έγγραφα που θα χρειαστούν για τις συναντήσεις τους. Το άλλο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ενώ ο Πούτιν είναι σίγουρα γνωστό ότι εμπλέκεται σε πυρηνικές απειλές, οι Κινέζοι είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι για αυτού του είδους τη ρητορική, επομένως θα φαινόταν πολύ απίθανο να θέλουν να εκπέμψουν τέτοια σήματα».

Ο πυρηνικός χαρτοφύλακας της Ρωσίας μεταφέρεται παραδοσιακά από αξιωματικό του ναυτικού. Γνωστός ως “Cheget” (που πήρε το όνομά του από το όρος Cheget στα βουνά του Καυκάσου), ο χαρτοφύλακας σπάνια εκτίθεται στα βλέμματα του κοινού. Πέρυσι, παρουσιάστηκαν πλάνα του Πούτιν στο Πεκίνο, ο οποίος συνοδευόταν από ένστολους αξιωματικούς που μετέφεραν τη συσκευή.