
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη χώρα.
«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, αφού ξεκαθάρισε πως «από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών», πρόσθεσε: «Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους».
Εξήγησε έτσι ότι «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης».
«Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας», συμπλήρωσε.
Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. «Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν», σημείωσε.
«Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», συνέχισε, καταλήγοντας:
«Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ξεκίνησε ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία για να προστατεύσει τον λαό του Ντονμπάς, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας για την εξουδετέρωση της ουκρανικής στρατιωτικής υποδομής, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν στοχεύουν πόλεις, ενώ δεν υπάρχει καμία απειλή για τον ουκρανικό άμαχο πληθυσμό.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε επίσης ότι η επιχείρηση στοχεύει να σταματήσει την οκταετή αιματοχυσία στο Ντονμπάς που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, αλλά και στην «αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, όπως κατέστησε σαφές στο διάγγελμά του, σημειώνοντας πως δεν έχει κανένα σχέδιο για κατάκτηση της χώρας.