Συνεργάτες του Τούρκου αρχιμαφιόζου Μπαρίς Μπογιούν οι έξι εκτελεσθέντες – Πώς τον έπιασαν οι Ιταλοί στο Ρίμινι – Οι σχέσεις εγκληματικών οργανώσεων και τουρκικού Βαθέος Κράτους – Η προϊστορία εκτελέσεων Κούρδων σε Ελλάδα και Γαλλία

Τα σκοτεινά μονοπάτια της τουρκικής μαφίας και τις σχέσεις της με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας επιχειρούν να ιχνηλατήσουν οι ελληνικές αρχές ενώ από το πρωί της Τρίτης ενεργοποιήθηκε και η ΕΥΠ όσον αφορά τις έρευνες για το μακελειό στη Λούτσα με τους 6 νεκρούς.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να συνθέσουν ένα εντελώς διαφορετικό αφήγημα σχετικά με την εκτέλεση των 6 ατόμων με γαλλικά και τουρκικά διαβατήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τούρκοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν πώς και οι 6 εκτελεσθέντες είναι συνεργάτες του γνωστού μαφιόζου αρχιεκτελεστή Μπαρίς Μπογούν ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές της Ιταλίας. Ο Μπογούν ειδικεύεται στα συμβόλαια θανάτου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί πώς είτε κάποιοι εκτέλεσαν τους συνεργάτες τους τούρκου αρχιμαφιόζου ή ότι ο ίδιος ο αρχιμαφιόζος για κάποιο λόγο έδωσε εντολή να εκτελεστούν οι ίδιοι οι συνεργάτες του.

Μάλιστα τα τουρκικά δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί πως πίσω από το μακελειό στη Λούτσα κρύβεται η εκτέλεση συμβολαίου θανάτου στο Παρίσι. Η πραγματική αιτία πίσω από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα είναι κατά τους τούρκους δημοσιογράφους η μάχη μεταξύ δύο τουρκικών εγκληματικών οργανώσεων με έδρα την Τουρκία που διακινούν ναρκωτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τουρκικά ΜΜΕ εξάλλου επισημαίνουν πώς τα τελευταία χρόνια οι διάφορες ομάδες της τουρκικής μαφίας δραστηριοποιούνται έντονα στην Ελλάδα και χρησιμοποιούν το ελληνικό έδαφος για να ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο από τούρκους δημοσιογράφους που δεν ανήκουν στο αστυνομικό ρεπορτάζ αλλά αντίθετα παρακολουθούν εδώ και χρόνια την σχέση που καλλιεργείται μεταξύ των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας και του τουρκικού υποκόσμου, αναφέρουν σε off the record δημοσιογραφικές επαφές πως συνηθίζεται από την τουρκική πλευρά η χρησιμοποίηση τοπικών ομάδων μαφίας (στα Σκόπια, την Αλβανία, το Κόσσοβο, την Σερβία κλπ) για να εκτελούνται συμβόλαια θανάτου για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν στη Λούτσα να χρησιμοποιήθηκε τοπική συμμορία (πιθανώς αλβανών μαφιόζων) για την εκτέλεση των 6.

Δεν ξέρουμε ακόμη με ακρίβεια την πραγματική καταγωγή των εκτελεσθέντων. Ξέρουμε ότι πιθανότατα να είναι Τούρκοι με τουρκικά και γαλλικά διαβατήρια αλλά μέχρις εκεί. Επί παραδείγματι δεν γνωρίζουμε αν είναι κουρδικής καταγωγής.

Αν πρόκειται δηλαδή για τιμωρητική ενέργεια κατά συμμορίας που μπλέχτηκε σε δραστηριότητες ελεγχόμενες από το «Βαθύ Κράτος» ή αν πρόκειται για «κουρδικό δάκτυλο» στο μαφιόζικο οικοδόμημα των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. Τέλος μπορεί η υπόθεση «Λούτσα» να αφορά εκτέλεση στελεχών κουρδικών οργανώσεων από τούρκους εκτελεστές που χρησιμοποιούν τοπικές μαφίες για να μην εκτίθενται.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης, έγινε γνωστό πως βρέθηκε ένα σπίτι AirBnb το οποίο εικάζεται πως είχαν νοικιάσει τα θύματα της επίθεσης. Στελέχη των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπήκαν μέσα στο συγκεκριμένο σπίτι και πήραν αποτυπώματα ενώ έρευνα διενεργείται και από αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Η πολύκροτη δολοφονία Βούκοτιτς και οι «εκτελεστές με μοτοσικλέτες»

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Doruk B, ένας από τους πολύ κοντινούς συνεργάτες του Μπαρίς Μπογιούν. Ο Μπαρίς Μπογιούν είχε διαφύγει πριν από μερικούς μήνες μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, μαζί με τον Oguzhan H. και από τότε είχαν εξαφανιστεί τα ίχνη τους στο δάσος στη συνοικία Τσεκμέκιοι της Κωνσταντινούπολης. Ενώ ο Oguzhan H. κατευθυνόταν παράνομα για τη Γεωργία με φορτηγό, συνελήφθη από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης στη συνοριακή πύλη και ισχυρίστηκε ότι ο Doruk B. διέφυγε οδικώς στην Ελλάδα.

Το σκοτεινό παρελθόν του Μπογιούν

Υπήρξαν επιθέσεις στο εξωτερικό στο παρελθόν εναντίον του αρχηγού του εγκληματικού δικτύου Μπαρίς Μπογιούν που  είναι γνωστός για τις συμμορίες δολοφόνων με τις  μοτοσυκλέτες  που ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη.

Στις εν λόγω επιθέσεις πυροβολήθηκαν ο Emircan Yιlmaz στην Abaza, ο Edip Yalcn στη Γεωργία και ο Halil Ay στη Γαλλία. Ο Gulbey Dilsiz, ο οποίος σκότωσε τον Ay, σκοτώθηκε επίσης σε μια αιματηρή συμπλοκή. Πολλά τουρκικά μέσα χαρακτηρίζουν την είδηση της εκτέλεσης των 6 ανδρών του Μπογιούν ως «βόμβα».

Μία από τις δολοφονίες που έκανε γνωστή τη «συμμορία Μπαρίς Μπογιούν», ήταν εκείνη του Γιόβιτσα Βούκοτιτς, αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Skaljari», ο οποίος καταζητείτο με ερυθρό δελτίο, στην Κωνσταντινούπολη. Πέρυσι, στο Ζιντζιρλίκουγιου της Κωνσταντινούπολης, ο Βούκοτιτς, ο οποίος επέβαινε σε όχημα με την οικογένειά του,  δολοφονήθηκε από δύο άνδρες με μοτοσικλέτες.

Σε επιχείρηση που διεξήχθη κατά της συμμορίας Μπαρίς Μπογιούν τον περασμένο Απρίλιο, συνελήφθησαν 131 άτομα, κατασχέθηκαν πολλά όπλα, πιστόλια και ναρκωτικά.

Το «Βαθύ Κράτος» στην Τουρκία και τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες

Το τουρκικό «Βαθύ Κράτος» δεν έχει δικό του προϋπολογισμό. Έχει ωστόσο δικά του έσοδα. Ο οργανισμός αυτός είναι εξαιρετικά δαπανηρός. Το εμπόριο ναρκωτικών, η διακίνηση μεταναστών, το εμπόριο όπλων και η λαθραία διακίνηση υδρογονανθράκων μέσω Βορείου Ιράκ αποτελούν τις πηγές χρηματοδότησης του τουρκικού «Βαθέος Κράτους».

Αυτή η διάσταση απασχολεί τις ελληνικές αρχές από το βράδυ της Τρίτης για την εκτέλεση των 6 στη Λούτσα.

Το μακελειό στη Λούτσα και τα κοινά στοιχεία με την επίθεση στην Ανάβυσσο πριν από δύο χρόνια

Η εκτέλεση των έξι ανδρών  στην Λούτσα  έχει πολλά κοινά σημεία με μία επίθεση  που  έγινε στις 6 Οκτωβρίου 2021  στην Ανάβυσσο όπου επιτέθηκαν σε τρεις Τούρκους κουρδικής καταγωγής  ως αντεκδίκηση για ναρκωτικά  και μία άλλη επίθεση όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Οι δράστες ήταν επίσης Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής,  με την υπόθεση να εξιχνιάζεται δύο χρόνια μετά.

Η επίθεση στην Ανάβυσσο είχε γίνει στις 20:25 στο τέρμα της οδού Ήλιας.Οι δύο δράστες  προσέγγισαν το σπίτι πεζή και άνοιξαν πυρ εναντίον των τριών  αντρών που έτρωγαν στην βεράντα.στο ισόγειο του σπιτιού. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο της επίθεσης, συγκέντρωσαν συνολικά  21  κάλυκες από πυροβόλα όπλα των 9ΜΜ. Με εννιάρι έγινε και η εκτέλεση των έξι αντρών στη Λούτσα.

Οι τρείς Τούρκοι που τραυματίστηκαν σοβαρά, βρίσκονταν στην Ελλάδα περίπου ένα μήνα και είχαν νοικιάσει βίλα στην Ανάβυσσο. Συγγενής  τους είπε στους αστυνομικούς, πως πρόκειται για μέλη του τουρκικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), το οποίο  έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατικό κόμμα», από την Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας.

Το χτύπημα ήταν η απάντηση στην επίθεση που είχε γίνει στον Πειραιά  στην Ακτή Μουτσοπούλου  ένα μήνα πριν  στις 5 Σεπτεμβρίου. Η επίθεση ήταν  εναντίον δύο αδερφών από την Τουρκία που είχαν φθάσει στην Ελλάδα πέντε μήνες πριν ζητώντας πολιτικό άσυλο ενώ το περίεργο ήταν ότι ζούσαν σε πολυτελές διαμέρισμα του Πειραιά χωρίς να έχουν εργασία.

Περίεργο μαφιόζικο κτύπημα εναντίον τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής στο Παρίσι το 2013. Ο εκτελεστής τους κούρδος και αυτός, καρκινοπαθής,  πέθανε στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις γυναίκες κουρδικής καταγωγής βρέθηκαν νεκρές  με μία σφαίρα στο κεφάλι η καθεμία, στο Κουρδικό Ινστιτούτο στο Παρίσι το 2013.

Το ένα από τα θύματα ήταν η Φιντάν Ντογάν, 32 ετών, υπεύθυνη του Κουρδικού Κέντρου Ενημέρωσης. Οι δύο άλλες γυναίκες ήταν επισκέπτριες του Ινστιτούτου, επίσης ακτιβίστριες κουρδικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η αρκετά μυστηριώδης ιστορία έχει ως εξής: Οι τρεις γυναίκες βρίσκονταν μόνες τους στον χώρο το κέντρου ενημέρωσης . Μέλος της κουρδικής κοινότητας θέλησε να εισέλθει στο κτήριο, ωστόσο δεν το κατάφερε, καθώς δεν είχε τα κλειδιά. Τελικά, τα τρία πτώματα εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα.

Το κέντρο ενημέρωσης του Κουρδιστάν βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του 10ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας. «Η σκηνή παραπέμπει σε εκτέλεση, αλλά διεξάγεται έρευνα, για να διαλευκανθούν οι ακριβείς συνθήκες του δράματος» δήλωνε τότε αστυνομική πηγή. Μία κουρδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα με έδρα το Παρίσι «φωτογράφιζε» τις άλλες δύο γυναίκες ως εξής: η πρώτη υποστήριζε πως είναι η Σακίν Κανσίζ, ιδρυτικό μέλος του PKK, και η άλλη μία νεαρή ακτιβίστρια, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Τι αναφέρουν οι Ιταλικές Αρχές για τον αρχιμαφιόζο Μπαρίς Μπογιούν

Σύμφωνα με τους Ιταλούς, ο Μπαρίς Μπογιούν θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ως ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης υπεύθυνης για 19 δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας, που διαπράχθηκαν μεταξύ του 2019 και  του 2020.

Συνελήφθη στις 4 Αυγούστου του 2022 σε ξενοδοχείο στο Ρίμινι έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση την οποία συντόνισε ο εισαγγελέας Ντάβιντε Ερκολάνι. Ο τούρκος δραπέτης είχε μόλις 24 ώρες που βρισκόταν στην Ιταλία και σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές, κάτι ετοίμαζε.

Συνελήφθη μαζί με άλλα τρία άτομα, σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων. Είχαν νοικιάσει τρία δωμάτια. Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο ξενοδοχείο οι Ιταλοί βρήκαν σε ένα από τα δωμάτια έναν Ελβετό ο οποίος είχε στην κατοχή του οπλισμό.

Για τον 39χρονο Μπογιούν εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης το οποίο είχε εκδοθεί από τις Τουρκικές Αρχές. Αντιμετώπιζε κατηγορίες για φόνους, τραυματισμούς, εκβιασμούς και εμπόριο όπλων.

Ο αρχιμαφιόζος χαίρει μεγάλης φήμης στην πατρίδα του αφού είναι ο πρωταγωνιστής πολυάριθμων βίντεο στο YouTube στα οποία βιντεοσκοπείται με τους συνεργάτες του σε πολυτελή συμπόσια με την παρουσία όπλων.

Ωστόσο στις 21 Μαρτίου του 2023 οι Ιταλικές Δικαστικές Αρχές απέρριψαν το αίτημα των Τουρκικών Αρχών να εκδοθεί ο Μπογιούν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα το Εφετείο της Μπολόνια έκρινε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έκδοση του αρχιμαφιόζου κι έτσι ο Μπογιούν παραμένει στην Ιταλία.

zougla