Την παραδοχή ότι δεν συζητήθηκε ποτέ η απομάκρυνση των πολιτών από το Μάτι έκανε στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στη δίκη για την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας.

Ο τότε υπουργός προστασίας του πολίτη δέχτηκε ερωτήσεις από την υποστήριξη κατηγορίας και αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς του τότε αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος Σωτήρη Τερζούδη, ότι ο υπουργός έδινε δικές του εντολές χωρίς να τον ενημερώνει.

«Δεν προτάθηκε από κανέναν και δε συζητήθηκε η απομάκρυνση πολιτών» ανέφερε ο Νικος Τόσκας και δέχτηκε ερωτήσεις από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας.

Υποστ. Κατηγορίας: Μέχρι τις 5 Αυγούστου που το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε αποστρατεία Τερζούδη τι μεσολάβησε;

Μάρτυρας: Όπως έφυγα εγώ νομίζω ότι και οι παρακάτω θα έπρεπε να αναλάβουν τη ευθύνη και να αποστρατευθούν. Η αιτία είναι φανερή, η αιτία είναι η ίδια η τραγωδία αλλά δεν ήμουν παρών στο ΚΥΣΕΑ. Το δικαστήριο θα κρίνει αν έγιναν λάθη από την πλευρά του.

Υποστ. Κατηγορίας: Ο Τερζουδης έχει πει ότι εσείς δίνατε εντολές χωρίς να ενημερώνετε και αντίθετα με το δικές του θέσεις. Τι ακριβώς συνέβη; Περιγράφει πώς φεύγατε από το γραφείο και πηγαίνατε εσείς να δώσετε εντολές.

Τόσκας: Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Εγώ ήμουν στο γραφείο του κυρίου Τερζούδη. Με ενημέρωναν οι Τερζούδης, Φωστιέρης και Ματθαιόπουλος. Ας πει ο κύριος Τερζούδης μια εντολή του που δεν εκτελέστηκε.

Υποστ. Κατηγορίας: Είπατε ότι στις πέντε παρά δέκα δώσατε εντολή τα εναέρια από τη Κινέτα να πάνε στο Μάτι. Σε αυτό το σημείο έγινε αντιληπτή η σοβαρότητα της φωτιάς;

Μάρτυρας: Όχι….

Υποστ. Κατηγορίας: Ποτέ έγινε αντιληπτό ότι η κατάσταση ήταν επικίνδυνη για ανθρώπινες ζωές;

Μάρτυρας: Η τραγικότητα της κατάστασης φάνηκε γύρω στις έξι όταν η φωτιά είχε φτάσει στο Μάτι.

Υποστ. Κατηγορίας: Χθες είπατε ότι μεταξύ πέντε και έξι υπήρχε αδυναμία να σηκωθούν πτητικά μέσα.

Μάρτυρας: Μην το βλέπουμε εκ των υστέρων. Καθε λεπτό μετά τις πέντε γινόταν προσπάθεια να πετάξουν τα ελικόπτερα. Ήταν ο μόνος γρήγορος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση γιατί τα επίγεια ήθελαν μια ώρα να έρθουν από την Κινέτα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης πληθυσμού από το Μάτι και το αν υπήρξε σκέψη για κάτι τέτοιο, ο Νίκος Τόσκας απάντησε: «Αυτό το θέμα έρχεται από κάτω προς τα επάνω. Δεν αρκούν μόνο τα σχέδια. Ήταν θέμα αυτών που ήταν στη φωτιά. Δεν προτάθηκε από κανέναν και δεν συζητήθηκε» είπε ο κ. Τόσκας.

Υποστ. Κατηγορίας: Γιατί είπατε στη συνέντευξη ότι υπήρχε εισήγηση για απομάκρυνση;

Μάρτυρας: Ήταν λάθος πληροφόρηση.

Υποστ. Κατηγορίας: Το αν θα ενημερωθεί ο κόσμος το συζητήσατε;

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε ο χρόνος. Ήταν ραγδαία η εξέλιξη της κατάστασης.

Υποστ. Κατηγορίας: Εσείς τι ώρα μάθατε ότι ήταν στη θάλασσα; Πώς γίνεται όλη η Ελλάδα να ξέρει ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα και δεν έγινε κάτι;

Μάρτυρας: Που ήταν το λιμενικό που δεν είναι στη δίκη; Εγώ ξέρω ότι το λιμενικό είχε ενημερωθεί.

Υποστ. Κατηγορίας: Τι ώρα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός την επικινδυνότητα της κατάστασης;Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι. Ήταν στη Βοσνία τον ενημέρωσα και γύρισε αμέσως.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί δεν ακολούθησαν το μοντέλο εκκένωσης των κατασκηνώσεων, με το Νίκο Τόσκα να σημειώνει πως είναι διαφορετικό το νομοθετικό πλαίσιο και πως η φορά του ανέμου καθιστούσε επιτακτική τη διάσωση των παιδιών.

Υποστ. Κατηγορίας: Με δεδομένη την εκκένωση υπήρχε το σενάριο η φωτιά να φτάσει εκεί…

Μάρτυρας: Υπήρχε ένας φόβος…

Υποστ. Κατηγορίας: Δεν έπρεπε να ληφθεί απόφαση για να βοηθηθεί και ο άλλος πληθυσμός.

Μάρτυρας: Υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο. Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο…

«Ντροπή έπρεπε να είναι κατηγορούμενος!»
Ένταση προκλήθηκε στη δικαστική αίθουσα όταν ο μάρτυρας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας δεν υπήρχε γνώση για ύπαρξη νεκρών.

«Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πυροσβέστες πιο πριν. Δεν έχω δει τον νεκρό, άκουσα ότι υπάρχουν νεκροί. Πουθενά στον κόσμο δεν αναφέρονται οι νεκροί πριν την επιβεβαίωση. Όταν είδαμε τους νεκρούς το είπαμε στη μία και μισή τη νύχτα» σημείωσε ο Νίκος Τόσκας με το ακροατήριο να αντιδρά φωνάζοντας:

«Ντροπή σας! Δύο ημέρες λέτε ψέματα! Δύο ημέρες υπεκφεύγετε και δεν λέτε την αλήθεια. Ντροπή! Θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος!».

Υποστ. Κατηγορίας: Οι πληροφορίες από πυροσβέστες δεν αφορούν νεκρούς που έχουν δει οι ίδιοι αλλά μεταφέρουν πληροφορίες.

Μάρτυρας: Δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Επιβεβαιώθηκαν μετά τις δώδεκα και μισή όταν ο υπαρχηγός πήγε και είδε πτώματα.

Υποστ. Κατηγορίας: Οι αναφορές των πυροσβεστών…

Μάρτυρας: Θα πω κάτι σκληρό. Η προσπάθεια εκείνη την ώρα ήταν να σώσουμε τους ζωντανούς.

karditsastakra