Πάνω από 70% αναμένεται να είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα στη χώρα μας σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να δηλώνει πως το κύμα μετανάστευσης έχει βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα ενώ η Ελλάδα χρειάζεται τους νόμιμους μετανάστες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δημήτρης Καιρίδης στο πλαίσιο του 7ου Thessaloniki Summit 2023 η εικόνα έχει βελτιωθεί αρκετά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και οφείλεται τόσο σε παρεμβάσεις των αρμοδίων οργάνων όπως Λιμενικό όσο και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Έχουμε σχεδόν μηδενίσει τις ροές στον Έβρο, καλύτερη η κατάσταση στο βόρειο Αιγαίο ενώ παραμένει το πρόβλημα στο Νότιο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Καιρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την ομιλία του, τον Οκτώβριο σημειώθηκε 35% μείωση στο μεταναστευτικό κύμα ενώ έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ξεπεράσει το 70% η πτώση των ροών σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2023. Ωστόσο, ο Υπουργός επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και απαιτείται προσοχή αλλά και εγρήγορση. Στην πρόσφατη μάλιστα συνάντηση επί τουρκικού εδάφους μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας, υπήρξε η επαναδέσμευση της γείτονας χώρας πως θα κάνει ότι μπορεί για να ελέγχει το πρόβλημα με τους μετανάστες το οποίο είχε διογκωθεί. «Η Τουρκία φοβάται ακόμη ότι μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα τα κύματα ροών ειδικά από το Ιράν και τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο κ. Καιρίδης.

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη για μεταρρύθμιση στη νόμιμη μετανάστευση, μια τεράστια πρόκληση για την εθνική μας οικονομία. «Δεν έχουμε τους νόμιμους μετανάστες που χρειάζεται η εθνική μας οικονομία. Ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα βαίνει μειούμενος. Πάνω από 200.000 μόνιμοι μετανάστες από την Αλβανία έφυγαν από τη χώρα μας την περίοδο της κρίσης αλλά και της πανδημίας», διευκρίνισε.