Ποιος ήταν ο «θρύλος» της παρανομίας που δεν τον «χώραγαν τα κελιά»

Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου και νοσηλευόταν με σοβαρά άφησε σε ηλικία 73 ετών, ο Βαγγέλης Ρωχάμης, «μύθος» της παρανομίας κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, χωρίς όμως ανθρώπινα θύματα.

Ο Βαγγέλη Ρωχάμης, είχε στο ενεργητικό του 10 αποδράσεις, πότε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα και πότε περνώντας ανενόχλητος από τις πύλες των φυλακών, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «πεταλούδας», σε μία αναφορά στην ομώνυμη ταινία- βιογραφία του του Γάλλου κατάδικου Ανρί Σαριέρ.

Σε μία από τις αποδράσεις του, το 1986, τον Απρίλιο του 1986, όταν βρέθηκε για μία δίκη στις φυλακές της Κέρκυρας, μετά την λήξη τους επισκεπτηρίου, ο Ρωχάμης ακολούθησε τους συγγενείς και φίλους των συγκρατούμενών του που έφευγαν από την κεντρική είσοδο των φυλακών χωρίς κανείς να τον ελέγξει. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής «οι φύλακες δεν τον αναγνώρισαν γιατί φορούσε κοστούμι και όχι φόρμα όπως συνήθιζε».

Ο Ρωχάμης είχε κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αν και καταζητούμενος, διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο και οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

«Από όλες τις φυλακές έχω αποδράσει, εκτός από τις φυλακές Πατρών. Εκεί πέρασα δυόμιση χρόνια στην απομόνωση και ήταν αδύνατο να το σκάσω», εξομολογήθηκε κάποτε ο «Πεταλούδας».

Ο διαβόητος κακοποιός αποφυλακίστηκε το 2000, μετά την παραμονή του συνολικά παρέμεινε στη φυλακή 22 χρόνια και έζησε 31 χρόνια κυνηγητού και παρανομίας, παρά το γεγονός ότι δεν αφαίρεσε ποτέ ανθρώπινη ζωή και από τότε ζούσε στην Εύβοια.

Ποιος ήταν ο Βαγέλης Ρωχάμης
Γεννήθηκε το 1951στο Βασιλικο Ευβοίας. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, σε ηλίκια 16 ετών ξεκίνησε να εργάζεται με σκοπό την συντήρηση της. Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Σύρο (1971) και επειδή δεν του χορηγήθηκε άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τη νεογέννητη κόρη του, απέδρασε από το στρατόπεδο. Κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή μοτοποδηλάτου και ήλθε σε προστριβή με ανωτέρους του στο στρατό οπότε και έλαβε προσωρινή αναβολή ως Ι-5.

Για την κλοπή καταδικάστηκε σε τρεισήμισι μήνες στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το 1976 φυλακίστηκε για την κλοπή που πραγματοποίησε στο ταχυδρομείο του χωριού του. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 πήρε άτυπο διαζύγιο από τη σύζυγό του και για λίγους μήνες μετέβη στην Κύπρο. Το 1980 συνελήφθη για απόπειρα πώλησης κλεμμένων τηλεοράσεων και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό. Το Δεκέμβριο του 1981 πρωταγωνίστησε στην πρώτη στάση κρατουμένων στις φυλακές αναπτύσσοντας πολιτικό, διεκδικητικό ρόλο. Για τη δράση του στη στάση δικάστηκε το 1986 και καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού.