
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο φάκελος περιέχει τις αποδείξεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ κορυφαίων θεσμικών παραγόντων όπως τις κατέγραψε η έρευνα της ΑΔΑΕ. Ως εκ τούτου ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της σοβαρότητας των εξελίξεων και του μεγέθους της θεσμικής εκτροπής.
Η στάση της κυβέρνησης μετά τις επισκέψεις Τσίπρα σε ΑΔΑΕ και Προεδρικό Μέγαρο
Ο λευκός φάκελος με την ένδειξη «Απόρρητο», με τον οποίο εξήλθε από τα γραφεία της ΑΔΑΕ ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται (και) στο Μαξίμου εδώ και μερικές ώρες – μετά το μεσημέρι. Από την κυβέρνηση αναμένουν πλέον και την προγραμματισμένη για τις 18.00 συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και από ώρα σε ώρα προδιαγράφεται μια πρώτη επίσημη αντίδραση για τις εξελίξεις. Αυτή θα γίνει πιθανότατα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Νωρίτερα ο ίδιος σχολίαζε με νόημα ότι «το Σύνταγμα έχει καταγεγραμμένη διαδικασία και ρόλο για όλους τους πολιτειακούς παράγοντες».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας προτίθεται να παρέμβει για το θέμα αύριο κατά την συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Πάντως ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός δεν αλλάζει τουλάχιστον προς το παρόν, ούτε έχει συγκληθεί μέχρι αυτή τη στιγμή κάποια έκτακτη συζήτηση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει κανονικά τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, μεταβαίνοντας από το αύριο το πρωί στο Ηράκλειο.
Ο Οικονόμου νωρίτερα σήμερα απέφυγε να σταθεί στην επίσκεψη του Τσίπρα στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και προτίμησε περισσότερο να σχολιάσει σκωπτικά τη λακωνική δήλωση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι», λέγοντας ότι πρόκειται για κλεμμένη ατάκα.
Η κυβέρνηση επιμένει αφενός να διακηρύσσει την εμπιστοσύνη της στη Δικαιοσύνη αφετέρου να εξαπολύει κατηγορίες προς τον Τσίπρα για «αφωνία» σχετικά με όσα εξελίσσονται στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για συνέργεια στο ίδιο αδίκημα που συνδέεται με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.
«Δεν ξέρω αν διαπίστωσε τώρα ότι υπάρχουν δικαστές» έλεγε νωρίτερα ο Οικονόμου για τον Τσίπρα, «αλλά δικαστές υπάρχουν στην Ελλάδα και η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Και τους δικαστές και τη Δικαιοσύνη οφείλουμε να τους σεβόμαστε και να τους στηρίζουμε όχι μόνο κατά την εκτίμησή μας εξυπηρετούν τα σχέδια που έχουμε στο μυαλό μας ή οδηγούν τις υποθέσεις εκεί που εμείς φανταζόμαστε ότι πρέπει να πάνε, αλλά κάνοντας το καθήκον τους, όπως υπαγορεύεται από το Σύνταγμα».
Για την υπόθεση των υποκλοπών στην κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχαν δίκτυα εντός της ΕΥΠ που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου. Συνεχίζουν να κινούνται σε γραμμή περί «ρυπαρών δικτύων» αλλά και στο επιχείρημα ότι ουδέποτε ήταν γνώστης οποιοδήποτε υλικού ο Πρωθυπουργός. «Σε ό,τι αφορά το σκέλος των μυθευμάτων, στο σκέλος των συκοφαντιών, τα ρυπαρά δίκτυα, τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς που ενδεχομένως εκτός πλαισίου διενεργούσαν παρακολουθήσεις προσώπων, κι αυτό θα έρθει στην επιφάνεια, με εκείνους που προνομιακά και συστηματικά τους διοχετεύουν αυτό το υλικό» είπε ο Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Και πρόσθεσε ότι «εάν γίνονταν αυτά τα πράγματα, που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δικαιοσύνη θα διαφωτίσει κάθε πτυχή της υπόθεσης, τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου από την ίδια τη νομοθεσία της συγκάλυψης του σκανδάλου την οποία ψήφισε επιβεβαίωσε με την εμφάνισή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Τρίτης, καθώς στα επίμονα ερωτήματα του Documento για τα ευρήματα της ΑΔΑΕ και την ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ανεξάρτητη αρχή, αδυνατούσε να κρύψει τη δυσφορία και την έντονη αγωνία της κυβέρνησης για τις καταιγιστικές αποκαλύψεις που έρχονται αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Περίπου τα δύο τρίτα της εισήγησής του ανάλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας διάφορες αναφορές και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να επιφυλάξει σε αυτήν το παραμικρό σχόλιο για την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΑΕ και την ενημέρωσή του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που μόλις είχε ολοκληρωθεί.
«Λίγα λεπτά πριν έρθετε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ράμμο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: “ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως νίκησε το σκοτάδι”. Από τις πληροφορίες προκύπτει επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του Documento για τα οποία σεις βαφτίζατε μυθεύματα. Για ποιον λόγο λέγατε ψέματα πως δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις; Και έστω τώρα, μπορείτε να εξηγήσετε για ποιον λόγο παρακολουθούσατε πολιτικούς στρατιωτικούς και δημοσιογράφους;» του ζητήσαμε -την ύστατη στιγμή έστω, και ενόψει της συνάντησης του Α. Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- μία σαφή απάντηση για τις κυβερνητικές ευθύνες του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.
Στην απάντησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο απέφυγε να δώσει εξηγήσεις, όχι μόνο κατέφυγε σε γενικότητες και ευφυολογήματα, αλλά κατέληξε στο μεγαλύτερο μέρος της να αναφέρεται σε άσχετο θέμα, αυτό του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες, σε μία αγωνιώδη αλλά προκλητική και αλλοπρόσαλλη προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό συμψηφισμό.
«Πρώτα απ΄ όλα, ο κ. Τσίπρας καλό θα είναι να βρίσκει δικά του να λέει. Προφανώς το φως πάντοτε κερδίζει το σκοτάδι, αλλά είναι κλεμμένο αυτό. Να βρίσκει δικά του να λέει» ήταν η πρώτη φράση της απάντησης του Γ. Οικονόμου, ενδεικτική της ουσίας των όσων είχε ακολούθως να προσθέσει.
