Περιμένει…συγγνωμην ο Γκατζογιάννης για την «Ελενη» που χάθηκε.. Από ποιους ; Απ αυτούς που γιορτάζουν τον ..τιμημένο Άρη και τον ΕΛΑΣ;

Να μας συγχωρεί αυτός ο τόσο επιτυχημένος συμπατριώτης μας της διασποράς που έτυχε πριν χρόνια να γνωρίσουμε στην γενέτειρα μας το Νησί των Ιωαννίνων ως επικεφαλείς τότε της αυτόνομου Κοινότητας μαζι με Σέρβο, Γκοντα και Δουκάκη, αλλά κάποτε πρέπει να αφήσουνε τις …ευγένειες και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.. Οι φυσικοί πολλές φορές και ιδεολογικοί επίγονοι των αιμοσταγών εγκληματιών της Στιμαγκας, του Μελιγαλα, του Φενεου , της Ουλεν και άλλων αμέτρητων τόπων φρικτής θυσίας εκατοντάδων χιλιάδων αθωων Ελλήνων όχι μόνον δεν μετάνιωσαν για όσα διέπραξαν αλλά εάν ήταν στο χέρι τους θα τα επαναλάμβαναν..Τόσο απλά..

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το 1984 η «Ελένη» δίχαζε, για μία ακόμη από τις αμέτρητες φορές, την Ελλάδα. Και για μία ακόμη φορά ήταν τα εμφύλια πάθη που έρχονταν και πάλι στην επιφάνεια. Το βιβλίο, προϊόν πολυετούς έρευνας και βασισμένο σε εκατοντάδες πρωτότυπες και εξακριβωμένες μαρτυρίες, αφηγείται την αληθινή ιστορία της Ελένης Γκατζογιάννη από το χωριό Λια της Ηπείρου. Της Ελένης, μιας απλής λαϊκής γυναίκας που έμελλε να γίνει οικουμενικός θρύλος χάρη στην τεράστια επιτυχία του βιβλίου που έγραψε για εκείνη και την τραγική μοίρα της ο γιος της Νίκος Γκατζογιάννης.

Τον Αύγουστο του 1948 η Ελένη στα 41 της χρόνια δικάστηκε, καταδικάστηκε, βασανίστηκε άγρια και εκτελέστηκε από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Το ένοπλο σκέλος του ΚΚΕ τής επέβαλε τη θανατική ποινή επειδή εκείνη οργάνωσε τη φυγάδευση των τεσσάρων θυγατέρων της και του 9χρονου Νικόλα, του μικρότερου από τα πέντε παιδιά της. Εκείνη προτίμησε έναν φριχτό θάνατο από το να αφήσει τα παιδιά της να απαχθούν από τους κομμουνιστές αντάρτες, αλλά η θυσία της έγινε χρέος ζωής, ιδιαίτερα για τον Νίκο Γκατζογιάννη. Δραπετεύοντας από την Ελλάδα του Εμφυλίου βρέθηκε στις ΗΠΑ. Και ενώ αρχικά δεν ήξερε ούτε μία λέξη στα αγγλικά, το 1963 βραβεύτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζον Κένεντι αυτοπροσώπως, ως ο καλύτερος νέος -αγγλόφωνος φυσικά- δημοσιογράφος. Εκτοτε, ο Νίκος Γκατζογιάννης ή «Nick Gage» αναδείχθηκε διακεκριμένος ρεπόρτερ-ερευνητής και συγγραφέας βιβλίων με πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων.

Κατά καιρούς έγραψε για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, τα άδυτα της Μαφίας, για την ολέθρια σχέση του Αριστοτέλη Ωνάση με τη Μαρία Κάλλας, ενώ πάντα έβρισκε αφορμές να προβάλλει την Ελλάδα μέσα από τα κείμενά του. Στην 40ή επέτειο από την ελληνική έκδοση της «Ελένης», ενός έργου που πλέον θεωρείται κλασικό στην παγκόσμια βιβλιογραφία για τον εμφύλιο πόλεμο γενικότερα, το «ΘΕΜΑ» συναντά τον Νίκο Γκατζογιάννη στην Αθήνα. Για μια συζήτηση πολιτική όπως τη βιώνει και την αντιλαμβάνεται ένας πραγματικά εξέχων Ελληνας της Διασποράς, ευλαβικά και διά βίου αφοσιωμένος στη χώρα όπου γεννήθηκε.

(Φωτογραφία από το Πρώτο Θέμα)

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο protothema.gr