Ασύλητος τάφος 3.000 ετών ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο βόρειο Περού, και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ανήκει σε ιερέα της αρχαίας Πακοπάμπα (Pacopampa).

Η ανασκαφική έρευνα αποτελεί κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Εθνολογίας της Ιαπωνίας και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος του Περού.

Οι αρχαιολόγοι έσκαψαν μέσα από έξι στρώματα στάχτης για να φτάσουν στον σκελετό ο οποίος συνοδευόταν από δύο σφραγίδες και άλλες ιερές προσφορές.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού του Περού, οι σφραγίδες υποδεικνύουν την παρουσία αρχαίου χρώματος που χρησιμοποιούνταν για το σώμα, στα πλαίσια τελετουργίας, για άτομα που ανήκαν στην ελίτ της εποχής.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανασκαφής Yuji Seki, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το μεγάλο μέγεθος του τάφου, με διάμετρο σχεδόν 2 μέτρα και βάθος 1 μέτρο, ήταν περίεργο, όπως και η θέση που βρέθηκε το σώμα, το οποίο βρισκόταν μπρούμυτα με τα πόδια σταυρωμένα.

«Νομίζω ότι επρόκειτο για έναν ηγέτη της εποχής του. Το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή ήταν ένας από τους πρώτους ιερείς που άρχισαν να διαθέτουν ναούς στις βόρειες Άνδεις», συμπλήρωσε ο Seki.

Με πληροφορίες από BBC