Τα όσα δείχνουν να συν ομολογούνται με την Διζωνική-δικοινοτική στο Νησί κι επισήμανε κι ο μακαριωτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε Αθήνα-Λευκωσια καθώς και η αναθεώρηση της Λωζανης που πλήττει πρώτα απολα τη Θράκη ,με την μοιρασιά στο Αιγαίο, αυτά ενδιαφέρουν τον κοσμάκη..

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ις διμερείς σχέσεις, σε ανοικτά ζητήματα, στην  ενεργειακή και την αμυντική συνεργασία καθώς και στο θέμα των F-35 στο οποίο νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις» θα επικεντρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, το Σάββατο (6/1) το απόγευμα, στα Χανιά, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας επίσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, τον απόδημο ελληνισμό.

Όπως συμπλήρωσε για την επίσκεψη Μπλίνκεν, ο υψηλός συμβολισμός της είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι σχετικά μια μικρή χώρα, αλλά έχει μεγάλο κεφάλαιο διπλωματικής πολιτικής που κατέκτησε με μια πολιτική αρχών. Καταφέραμε και μιλάμε με όλους του περιφερειακούς παίκτες, μας σέβονται όλοι, είμαστε αξιόπιστος περιφερειακός παίκτης. Η Ελλάδα δεν κάνει εξωτερική πολιτική απόκρυφη και σκοτεινή γι’ αυτό και ανακοινώνουμε τις αρχές μας και ενημερώνουμε τα κόμματα. Η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική καθώς στην ευρύτερη γειτονιά βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι με σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης των εχθροπραξιών, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή», όπως πρόσθεσε ο Γ. Γεραπετρίτης

Διευκρίνισε ότι «η μεγάλη ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων που θα καταλάβει κι άλλες περιοχές, και ιδίως το βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο. Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει ενεργό ρόλο, συνομιλούμε καθημερινά με τους εμπλεκόμενους και με περιφερειακούς παίκτες. Θα βρεθώ το επόμενο διάστημα στην Αίγυπτο την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία, θα δω και τους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με «ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να αναθεωρηθούν». Όπως τόνισε, «κανένας πολιτικός δεν θα θέσει ποτέ ζητήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας», ενώ για τη Συνθήκη της Λωζάννης είπε ότι «ζήτημα τροποποίησης δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Αποτελεί για εμάς ιερό, στέρεο νομικό θεμέλιο. Ζητήματα κυριαρχίας δεν ετέθησαν, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθούν. Για τα ζητήματα αυτά δεν χωράει κομματική εκμετάλλευση».

F-35 

«Η ενισχύση των ενόπλων δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είπε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Όπως πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες, αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανένας εξοπλισμός να μην χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας».

Στέφανος Κασσελάκης

«Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Κατηγορηματικά διαψεύστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Διαματάρη. Μια τέτοια απόπειρα θα μου έκανε τεράστια εντύπωση, δεν είναι όλοι συμβατοί με όλους.Ο πρωθυπουργός επιλέγει για υπουργούς ανθρώπους με συγκεκριμένα υφολογικά χαρακτηριστικά που επενδύουν στον ορθό λόγο. Απλώς υπάρχει απόπειρα εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην πολιτική επιφάνεια. Δεν υπάρχει καμία πολιτική σύμπτωση μεταξύ των δύο ανθρών», υπογράμμισε ο Γ. Γεραπετρίτης σχετικά με το εάν έγινε πρόταση στον Στέφανο Κασσελάκη από τον πρωθυπουργό να αναλάβει υπουργείο το 2019.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι πλέον συζητάμε με την Τουρκία και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ειρήνη. Πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια με την Τουρκία, η οποία όμως αποδεικνύεται εμπράκτως και διαρκώς. «Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατονόησης χωρίς εντάσεις και κρίσεις. Θέλουμε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην προκαλούν εντάσεις. Το όραμά μας, το δικό μου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αυτό θέλω να αφήσω πίσω μου».

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «δεν τίθεται σε ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, οι νησιώτες μας να νιώθουν ασφάλεια και ειδικά οι ακρίτες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, είμαστε ανεκτικοί, δεν είμαστε εχθροπαθείς».

Ερωτηθείς για τη Χάγη ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Από την Τουρκία δεν μας έχει τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, ακούω για αποστρατιωτικοποίηση και γκρίζες ζώνες, αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ και ρητά και κατηγορηματικά δεν θα το επέτρεπα να τεθεί. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων που θα μπορούσε να απολήξει στη Χάγη ή στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας του Αμβούργου. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι, θα έρθει στο μέλλον. Προχωράμε βήμα βήμα, δεν θα κάνουμε άλματα, θα προχωράμε κάθε φορά αποδεικνύοντας την ειλικρίνεια».

Πόλεμος Ισραήλ -Χαμάς

«Η Ελλάδα από την πρώτη μέρα τήρησε στάση αρχής καταδικάζοντας οποιασδήποτε περίπτωση επιθετικότητας, αλλά από την άλλη απαιτούμε τον σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών στο πεδίο των εμπόλεμων συρράξεων, γι’ αυτό και σήμερα μιλάμε όλους», είπε ο Γ. Γεραπετρίτης αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και στις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είπε.

Απόδημος ελληνισμός

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα έρθει η νέα εθνική στρατηγική για τον απόδημο ελληνισμό «με στόχο να αναπτύξουμε σειρά δράσεων και να προσεγγίσουμε καλύτερο τον απόδημο ελληνισμό και να τον φέρουμε πιο κοντά στη μητρόπολη».