ΤΟ ICECUBE, ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΝΕΤΡΙΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΟΛΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΚΥΒΙΚΟΥ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΑΓΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ AMUNDSEN-SCOTT ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΟΛΟΥ.

γράφει ο Brian Shilhavy

Το Παρατηρητήριο Νετρίνων IceCube βρίσκεται στο Νότιο Πόλο, το οποίο αναζητά υποατομικά σωματίδια που ονομάζονται «νετρίνα». Λειτουργεί από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, που αποτελείται από περίπου 300 φυσικούς από 58 ιδρύματα σε 14 χώρες και ονομάζεται IceCube Collaboration.

Το Παρατηρητήριο Νετρίνων IceCube είναι ο πρώτος ανιχνευτής του είδους του, σχεδιασμένος να παρατηρεί το σύμπαν από το εσωτερικό του πάγου του Νότιου Πόλου. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που είναι υπεύθυνη για την επιστημονική έρευνα αποτελεί την IceCube Collaboration.

Περιλαμβάνοντας ένα κυβικό χιλιόμετρο πάγου, το IceCube αναζητά σχεδόν άμαζα υποατομικά σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα. Αυτοί οι αστρονομικοί αγγελιοφόροι υψηλής ενέργειας παρέχουν πληροφορίες για τη διερεύνηση των πιο βίαιων αστροφυσικών πηγών: γεγονότα όπως εκρήξεις αστέρων, εκρήξεις ακτίνων γάμμα και κατακλυσμικά φαινόμενα που αφορούν μαύρες τρύπες και αστέρες νετρονίων.

Το παρατηρητήριο νετρίνων της Ανταρκτικής, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την επιφανειακή διάταξη IceTop και την πυκνή διάταξη πλήρωσης DeepCore, σχεδιάστηκε ως πείραμα πολλαπλών χρήσεων. Οι συνεργάτες του IceCube ασχολούνται με διάφορα μεγάλα ερωτήματα της φυσικής, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης και οι ιδιότητες του ίδιου του νετρίνο. Το IceCube παρατηρεί επίσης κοσμικές ακτίνες που αλληλεπιδρούν με τη γήινη ατμόσφαιρα, οι οποίες έχουν αποκαλύψει συναρπαστικές δομές που δεν είναι προς το παρόν κατανοητές.

Περίπου 300 φυσικοί από 58 ιδρύματα σε 14 χώρες απαρτίζουν τη συνεργασία IceCube. Η διεθνής ομάδα είναι υπεύθυνη για το επιστημονικό πρόγραμμα, ενώ πολλοί από τους συνεργάτες συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ανιχνευτή. Η συναρπαστική νέα έρευνα που διεξάγεται από τη συνεργασία ανοίγει ένα νέο παράθυρο για την εξερεύνηση του σύμπαντός μας.

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) παρείχε την κύρια χρηματοδότηση για το Παρατηρητήριο Νετρίνων IceCube, με τη συνδρομή συνεργαζόμενων φορέων χρηματοδότησης από όλο τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison είναι το επικεφαλής ίδρυμα, υπεύθυνο για τη συντήρηση και τη λειτουργία του ανιχνευτή. Φορείς χρηματοδότησης σε κάθε συνεργαζόμενη χώρα υποστηρίζουν τις επιστημονικές ερευνητικές τους προσπάθειες. (Πηγή)

Η χρηματοδότηση προέρχεται τόσο από κυβερνητικές πηγές, κυρίως μέσω των πανεπιστημίων, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ο δικτυακός τόπος χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Το IceCube είναι ένας ανιχνευτής σωματιδίων κυβικού χιλιομέτρου κατασκευασμένος από πάγο της Ανταρκτικής και βρίσκεται κοντά στο Σταθμό Amundsen-Scott του Νότιου Πόλου. Είναι θαμμένος κάτω από την επιφάνεια, εκτεινόμενος σε βάθος περίπου 2.500 μέτρων.

Το IceCube, το παρατηρητήριο νετρίνων του Νότιου Πόλου, είναι ένας ανιχνευτής σωματιδίων κυβικού χιλιομέτρου κατασκευασμένος από πάγο της Ανταρκτικής και βρίσκεται κοντά στο Σταθμό Amundsen-Scott του Νότιου Πόλου. Είναι θαμμένο κάτω από την επιφάνεια, εκτεινόμενο σε βάθος περίπου 2.500 μέτρων. Μια επιφανειακή διάταξη, IceTop, και ένας πυκνότερος εσωτερικός υποανιχνευτής, DeepCore, ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες του παρατηρητηρίου, καθιστώντας το μια εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων.

Το IceCube είναι ο πρώτος ανιχνευτής νετρίνων γιγαντιαίου μεγέθους που κατασκευάστηκε ποτέ και σχεδιάστηκε κυρίως για την παρατήρηση νετρίνων από τις πιο βίαιες αστροφυσικές πηγές του σύμπαντός μας. Τα νετρίνα, σχεδόν άμαζα σωματίδια χωρίς ηλεκτρικό φορτίο, μπορούν να ταξιδέψουν από τις πηγές τους στη Γη χωρίς ουσιαστικά καμία εξασθένιση και χωρίς εκτροπή από μαγνητικά πεδία.

Το εσωτερικό στοιχείο του IceCube αποτελείται από 5.160 ψηφιακές οπτικές μονάδες (DOMs), η κάθε μία με έναν φωτοπολλαπλασιαστή δέκα ιντσών και τα σχετικά ηλεκτρονικά. Τα DOMs είναι προσαρτημένα σε κατακόρυφες «χορδές», παγωμένες σε 86 γεωτρήσεις, και τοποθετημένες σε ένα κυβικό χιλιόμετρο από 1.450 μέτρα έως 2.450 μέτρα βάθος. Οι χορδές αναπτύσσονται σε εξαγωνικό πλέγμα με απόσταση 125 μέτρων και περιέχουν 60 DOM το καθένα. Ο κατακόρυφος διαχωρισμός των DOMs είναι 17 μέτρα.

Οκτώ από αυτές τις σειρές στο κέντρο της συστοιχίας αναπτύχθηκαν πιο συμπαγώς, με οριζόντια απόσταση περίπου 70 μέτρων και κατακόρυφη απόσταση DOM 7 μέτρων. Αυτή η πυκνότερη διάταξη σχηματίζει τον υποανιχνευτή DeepCore, ο οποίος μειώνει το κατώφλι ενέργειας νετρίνων σε περίπου 10 GeV, δημιουργώντας την ευκαιρία να μελετηθούν οι ταλαντώσεις νετρίνων.

Το IceTop αποτελείται από 81 σταθμούς που βρίσκονται στην κορυφή του ίδιου αριθμού χορδών του IceCube. Κάθε σταθμός έχει δύο δεξαμενές, η κάθε μία εξοπλισμένη με δύο στραμμένες προς τα κάτω DOM. Ο IceTop, που κατασκευάστηκε ως ανιχνευτής βέτο και βαθμονόμησης για τον IceCube, ανιχνεύει επίσης αεροβροχές από πρωτογενείς κοσμικές ακτίνες στο ενεργειακό εύρος 300 TeV έως 1 EeV. Η επιφανειακή διάταξη μετρά τις κατευθύνσεις άφιξης των κοσμικών ακτίνων στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και τη ροή και τη σύνθεση των κοσμικών ακτίνων.

Οι εξελίξεις στην αστρονομία των νετρίνων καθοδηγήθηκαν από την αναζήτηση των πηγών των κοσμικών ακτίνων, οδηγώντας σε πρώιμο στάδιο στην ιδέα ενός ανιχνευτή νετρίνων κυβικού χιλιομέτρου. Οι κοσμικές ακτίνες, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από πρωτόνια, είναι τα σωματίδια με την υψηλότερη ενέργεια που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, με ενέργειες πάνω από ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερες από αυτές που επιτυγχάνουν οι σημερινοί επιταχυντές σωματιδίων στη Γη.

Το AMANDA, το Antarctic Muon and Neutrino Detector Array, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και απέδειξε ότι ο εξαιρετικά διαυγής πάγος της Ανταρκτικής ήταν κατάλληλος για την ανίχνευση ενεργητικών νετρίνων. Ο IceCube, ο μοναδικός ανιχνευτής νετρίνων κυβικών χιλιομέτρων που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, μόλις έξι χρόνια μετά την ανάπτυξη της πρώτης χορδής στο Νότιο Πόλο. (Πηγή)

Ένας πληροφοριοδότης που εργαζόταν στον IceCube για περίπου ένα χρόνο δημοσιοποίησε προειδοποιήσεις σχετικά με την υποτιθέμενη τεχνολογία που συνδέεται με τον IceCube, υποστηρίζοντας ότι έχουν αναπτύξει ενεργειακά όπλα που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς.

Ήταν εργολάβος της Raytheon, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που αναπτύσσει όπλα για τον στρατό.

Πώς αναπτύσσετε την τεχνολογία που θα μεταμορφώσει την αεροδιαστημική και την άμυνα;

Ξεκινάτε με 59.000 μηχανικούς, 60.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης και 13 τεχνολογικούς χάρτες πορείας που αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των πελατών μας στο μέλλον.

Στη συνέχεια, προσθέτετε ένα τμήμα επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει σε εταιρείες που δοκιμάζουν νέες τολμηρές ιδέες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ηλεκτροκίνητη πρόωση, και το συμπληρώνετε με έρευνα στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 80 αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αυτή είναι η συνταγή μας για μετασχηματιστικές τεχνολογίες – τα προϊόντα, τα συστήματα και τις έννοιες που θα βοηθήσουν τους πελάτες μας να ικανοποιήσουν τις πιο κρίσιμες ανάγκες τους, καθώς και εκείνες που δεν έχουν ακόμη οραματιστεί. (Πηγή)

Στην ιστοσελίδα της Raytheon Technologies, υπάρχει ένα τμήμα που εξηγεί πώς αναπτύσσουν «μετασχηματιστικές τεχνολογίες», και μία από αυτές τις τεχνολογίες είναι η «Προηγμένη ανίχνευση».

Διαθέτουμε μεγάλη κληρονομιά στην ανάπτυξη συστημάτων ραδιοσυχνοτήτων, ηλεκτροοπτικής/υπέρυθρης ανίχνευσης, επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου για διαστημικά, εναέρια, επίγεια, θαλάσσια και υποθαλάσσια περιβάλλοντα. (Πηγή)

Ο Eric J Hecker ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εργολάβος της Raytheon που πέρασε περίπου ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις IceCube στην Ανταρκτική.

Το βιογραφικό του:

Ο Έρικ, που ζει στην Αλάσκα, είναι ένας αυτοδίδακτος ερευνητής που παίρνει από τις πολλές παράξενες εμπειρίες της ζωής του και συνδέεται με άλλους.

Ο Eric μεγάλωσε στο Long Island, το σπίτι του διάσημου πλέον Montauk Project. Στην παιδική του ηλικία συμμετείχε στο πρόγραμμα Stargate Project της CIA/DIA. Αργότερα είχε εμπειρίες στην υπηρεσία υποβρυχίων. Μετά από αυτό έγινε υδραυλικός για μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο στο Λονγκ Άιλαντ. Το 2010 ο Eric ανέλαβε σύμβαση για να εργαστεί στο Σταθμό του Νοτίου Πόλου για ένα χρόνο.

Πάντα μανιώδης ερευνητής, μόνο όταν ο Eric άρχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως σε όλη την Πολιτεία της Αλάσκας άρχισε να κάνει συνδέσεις που έδειχναν ότι η δική του ζωή μπορεί να μην ήταν αυτό που νόμιζε. (Πηγή)

Ο Greg Reese δημοσίευσε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Hecker ως πληροφοριοδότη και ότι υπάρχει ένα ενεργειακό όπλο που μπορεί να προκαλέσει σεισμούς.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: Health Impact News

kanenazori.com