Το πρώτο υποτιθέμενο βορεικορεατικό υποβρύχιο με τακτικά πυρηνικά όπλα έγινε με ρωσική βοήθεια
Οι αναφορές για συνάντηση μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν προακαλέσει σάλο σε Ουάσιγκτον και Τόκιο.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κάλεσε προσωπικά τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις με το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Παρόλο που το πρακτορείο σημειώνει ότι «προς το παρόν είναι άγνωστο εάν ο Κιμ αποδέχτηκε αυτή την πρόταση», είναι προφανές ότι τέτοιες προτάσεις δεν γίνονται αυθόρμητα και αυτό το θέμα είχε προηγουμένως συζητηθεί και συμφωνηθεί.

Είναι σαφές ότι το ναυτικό της Βόρειας Κορέας δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το ρωσικό, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για συγκρισιμότητα μεταξύ δύο στόλων, αλλά για ένα σημαντικό προηγούμενο που σηματοδοτεί την αποκατάσταση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών.

Αν πραγματοποιηθούν οι κοινές ναυτικές ασκήσεις «θα είναι οι πρώτες μεγάλης κλίμακας ασκήσεις για την Βόρειο Κορέα από τον πόλεμο της Κορέας το 1950-1953».

Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα, αφού εντάσσεται κατά της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ, με Ιαπωνία και Νότια Κορέα με την προοπτική συγχώνευσής της με το αγγλοσαξονικό μπλοκ AUKUS (ΗΠΑ, ΗΒ, Αυστραλία).

Το «ΝΑΤΟ της Ανατολής», θα ενώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις παραπάνω χώρες με σκοπό την μελλοντική στρατιωτική αντιπαράθεση με αντιπάλους την Ρωσία, την Κίνα και την Βόρειο Κορέα.

Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν πλέον για το γεγονός ότι «ο αντιαμερικανικός συνασπισμός του πολέμου της Κορέας προφανώς αναδημιουργείται”.

“Η δραστηριότητα της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μια συμμαχία στην Ασία σύμφωνα με τις γραμμές του ΝΑΤΟ δίνει μια αναπόφευκτη αντίδραση», αναφέρουν οι ίδιοι.

Πληροφορίες για πιθανές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Ουάσιγκτον και του Τόκιο ετοιμάζονται πυρετωδώς λόγω της επικείμενης συνάντησης μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα The New York Times.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι Αμερικανοί, η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα φτάσει στο Βλαδιβοστόκ ή ακόμα και στη Μόσχα με ένα «θωρακισμένο τρένο».
Σε περίπτωση συνάντησης στην Άπω Ανατολή, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ένα από τα σημάδια μιας επικείμενης συνάντησης είναι η «πρόσφατη άφιξη στη Ρωσία μιας βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας περίπου 20 αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβλέπουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας των ανώτερων στελεχών».

«Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσουν τη δυνατότητα να προμηθεύσουν τη Ρωσία με περισσότερα όπλα για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης στον αμυντικό τομέα», αναφέρουν αμερικανικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα φέρεται να θέλει να συμφωνήσει για την προμήθεια βλημάτων πυροβολικού και αντιαρματικών πυραύλων στον ρωσικό στρατό.

Με τη σειρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες για πυρηνικά υποβρύχια και δορυφόρους και να συζητήσει για τις προμήθειες τροφίμων.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν εδώ και καιρό για μια υπάρχουσα συμφωνία για την αποστολή χιλιάδων βορειοκορεατών εργατών οικοδομών στη Ρωσία για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων και κωμοπόλεων του Ντονμπάς.

Ακόμη και μια ομάδα εθελοντών από την Βόρειο Κορέα θα συμμετάσχει σε εχθροπραξίες κατά της ομάδας δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, σύμφωνα με μια συνέντευξη σε ένα από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, του γνωστού πολεμικού ανταποκριτή Αλεξάνντερ Σλάντκοφ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι 50.000 Βορειοκορεάτες κομάντος είναι έτοιμοι να ενωθούν με τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Μίλησα με τον επικεφαλής της οργάνωσης βετεράνων της Βόρειας Κορέας και μου είπε : «50 χιλιάδες κομάντος πλήρους απασχόλησης είναι έτοιμοι να σταλούν» είπε ο .

Η Κίνα θα δώσει το πράσινο φως στη Βόρεια Κορέα να δημιουργήσει ένα είδος ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας με 500.000 Στρατιώτες που μπορούν να εργαστούν για εμάς», ανφέρει ο Ρώσος ειδικός αμυντικός αναλυτής.
Οι αναφορές για την επέκταση και την εμβάθυνση των δεσμών της Ρωσίας με την Βόρειο Κορέα προκάλεσαν αναμενόμενα σάλο στην Ουάσιγκτον και το Τόκιο. Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον δήλωσε: «Έχουμε πληροφορίες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει συνεχείς συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής εμπλοκής στην Ρωσία.

Καλούμε την Βόρειο Κορέα να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τις προμήθειες όπλων και να συμμορφωθεί με τις δημόσιες δεσμεύσεις της Πιονγκγιάνγκ να μην παρέχει ή να πουλά όπλα στη Ρωσία».

“Αναρωτιέμαι για τι είδους «υποχρεώσεις της Πιονγκγιάνγκ» μιλάμε; Από όσο γνωρίζουμε, οι Βορειοκορεάτες a priori δεν μπορούσαν να δώσουν καμία υπόσχεση στους Αμερικανούς.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί μπορούν μόνο να γκρινιάζουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχονται την αδυναμία τους απέναντι στις προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το αυξανόμενο επίπεδο στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, αλλά τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον κανένα μοχλό πίεσης στην Πιονγκγιάνγκ για να την αποθαρρύνουν από τη συνεργασία με τη Μόσχα”.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού Newsweek Ντάνιελ Ντεπέτρις.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς του Ιράν με τη Ρωσία και την προοπτική να παρέχει όπλα η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό που αντιμετωπίζει ελλείψεις.

Η Ρωσία μαζί με την Κίνα, ένας από τους λίγους διεθνείς συμμάχους της Βόρειας Κορέας έχει ήδη βοηθήσει άμεσα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο τώρα ίσως αναλάβει την “βρώμικη δουλειά” για Μόσχα και Πεκίνο στην Ουκρανία.

.pentapostagma.gr/