Μόνιμα μέτρα που οδηγούν σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά και σε περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης για οικογένειες με παιδιά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Οι φοροελαφρύνσεις ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, από τον πρώτο μήνα του νέου έτους οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια,  οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν νέα αύξηση περίπου 3,05% στις κύριες συντάξεις τους, οι φορολογούμενοι με παιδιά θα έχουν μικρότερη παρακράτηση φόρου λόγω της αύξησης κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου, ενώ στα τέλη Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα δουν έκπτωση 10% στον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράταση για έξι μήνες των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό και εστίαση, ενώ στον προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί και οι έκτακτες ενισχύσεις ύψους 352 εκατ. ευρώ που θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά.

Ποιοι κερδίζουν με τον προϋπολογισμό του 2024:

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά από 14 χρόνια εφαρμόζεται νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα και 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,5% με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο να ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 906 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο περιορίζεται στα 570 εκατ. ευρώ λόγω των εσόδων που θα εισπραχθούν από ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος στις αυξημένες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν:

– οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό,

– αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως,

– αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και

– αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, αυξάνεται το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται στα επίπεδα του 3,05% οι συντάξεις. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Επίσης, καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους. Οι περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, και δεν θα δουν αύξηση των συντάξεων, θα λάβουν τον Δεκέμβριο 2023 έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ.

3. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

4. Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

5. Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.από Capitsl.gr