Κανεις, ποσο μαλλον εμείς, δεν αμφισβητεί την ανάγκη προστασίας σε εποχή ιώσεων και την λήψη υγειονομικών μέτρων ,στα σχολεία πρωτίστως, ωστόσο… Αποτελεί «παγκόσμια υγειονομική σταθερά» η άποψη πως οι οργανισμοί εκτειθεμενοι λογικώς στους ιούς αποκτούν ανθεκτικότητα ενώ εξηγήσαμε σε αμέσως προηγούμενο σημείωνα ,πως εμείς αλλά και οι υγειονομικές αρχές της εποχής προ 40 η 50 ετών, που φυσικά δεν ήταν για την εποχή τους… υποδεέστερες των σημερινών αλλά σίγουρα ήσαν …ανθεκτικότερες στις πιέσεις των φαρμακευτικών, αντιμετωπίζαμε αντίστοιχες περιστάσεις… Το πράγμα της …υπερευαισθησίας σε συνθήκες έξαρσης φαινομένων δεν δείχνει μόνον υγειονομικό αλλά επεκτείνεται στον καιρό, στους συνήθεις για την εποχή που είμασταν παιδιά «ρατσιστικές» ας τις πούμε -απέναντι στους παχύσαρκους τοτε συμμαθητές μας-ας βγει ένας 55αρης η 60αρης της σημερον να ..ορκιστεί ότι δεν κορόιδεψε κάποτε έναν συμμαθητή του ως…κοκαλιάρη η χοντρό και θα αποσύρω το σημείωμα-συμπεριφορές, στις συνθηκες στρατευσης και κατατείνει σε μια κατάσταση μιας γενιάς που μεγαλώνει σε… συνθήκες εργαστηρίου , αδύναμης εκ των πραγμάτων να αντιπαρέλθει δυσκολίες γενικώς.. Το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ βαδίζουμε έτσι και ΤΙΣ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ από νεους αυτής της ιδιοσυγκρασίας; Οι έχοντες νουν ας τον λειτουργήσουν..

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω της έξαρσης κορονοϊού και γρίπης.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ συνιστά, μεταξύ άλλων, τακτικό πλύσιμο χεριών, αλλά και καλό αερισμό των αιθουσών και αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων σε μικρούς χώρους.
Μεταξύ άλλων συστήνονται, επίσης, η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και η τήρηση φυσικών αποστάσεων.

Εάν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών
Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά:

▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο: