Ο πρωθυπουργος γλώσσα γόνος μιας μακρόβιας και ζάμπλουτος πολιτικής δυναστείας φαίνεται πως κατατρύχεται από σύνδρομο μεγαλομανίας, διαφορετικά – και ταχουμε ξαναγράψει- δεν …εξηγούνται οι εμμονές του σε …υψηλή διπλωματία ενώ δεν μπορεί να επιλύσει τα απλούστερα των ζητημάτων στην ίδια του τη χώρα…Δείτε το τεπορταζ…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν  συζήτησαν την κατάσταση στην εμπόλεμη περιοχή. Ο πρωθυπουργός  υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Επίσης, την Τρίτη ο πρωθυπουργός  σκοπεύει να συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ Αλ Μαλίκι για να του αναφέρει το σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, που παρουσίασε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το οποίο συντάχθηκε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής είναι ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ εξαπέλυσε – μικρής διάρκειας και έντασης – επίθεση με πυρά εναντίον δύναμης του Ισραηλινού Στρατού που επιχειρούσε στα σύνορα του Λιβάνου. Σε απάντηση οι Ισραηλινοί επιτίθενται με πυροβολικό στα σημεία του λιβανικού έδαφος, από όπου δέχτηκαν την επίθεση.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν εδώ και μέρες πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με αποτέλεσμα να διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στα βόρεια, υπό το φόβο ενδεχόμενων μαζικών επιθέσεων από την τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αναμένεται το πότε θα ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα για να απελευθερώσει τους 199 Ισραηλινούς ομήρους που κρατάει η Χαμάς.

Στο πλαίσιο αυτό η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να καθυστερεί λόγω των κινήσεων της δυτικής διπλωματίας και των απανωτών επισκέψεων ηγετών και υψηλόβαθμων στελεχών κυβερνήσεων στο Τελ Αβίβ.

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα στις 22:00 ώρα Γκρίνουιτς (01:00 αύριο Τρίτη, ώρα Ελλάδας) για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για δύο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος.

Σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε εκ νέου το Ισραήλ, όπου είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία μέσα σε 4 ημέρες.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία της Χαμάς και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παράσχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση,

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου με την είσοδο και άλλων «πρωταγωνιστών» είναι και η τελευταία κίνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο για σήμερα Δευτέρα ταξίδι στο Κολοράντο, εν μέσω αναφορών σε μέσα ενημέρωσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επισκεφτεί το Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα. Ο Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να «λάβει μέρος σε συναντήσεις για θέματα εθνικής ασφάλειας», ανέφερε σε σύντομο δελτίο τύπου η αμερικανική προεδρία.