Τα κρανία ήταν τοποθετημένα ανάμεσα στα πόδια τους
Ένας ομαδικός τάφος με πάνω από 400 σκελετούς αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας στην Πολωνία.

Η ζοφερή ανακάλυψη στο χωριό Λουζίνο στα βορειοανατολικά της χώρας διαπίστωσε ότι μερικοί από τους 450 σκελετούς είχαν αποκεφαλιστεί και τα κρανία τους είχαν τοποθετηθεί ανάμεσα στα πόδια τους και ένα νόμισμα στο στόμα τους.

Η πρακτική που ήταν κοινή στην περιοχή κατά τον 19ο αιώνα πιστευόταν ότι αφαιρούσε την «κατάρα του βρικόλακα».
Ο αρχαιολόγος Maciej Stromski είπε: “Ανακαλύψαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε η πεποίθηση ότι νεκροί μπορούσαν να επιστρέψουν από τον τάφο και ότι ο μόνος τρόπος να τους σταματήσουν ήταν με αποκεφαλισμό”.

«Πιστευόταν ότι εάν ένα μέλος της οικογένειας του νεκρού πέθαινε λίγο μετά την κηδεία, τότε αυτός ή αυτή θα μπορούσε να είναι βρικόλακας.

Η ζοφερή ανακάλυψη, που έγινε στο χωριό Λουζίνο στα βορειοανατολικά της Πολωνίας, διαπίστωσε ότι μερικοί από τους 450 σκελετούς είχαν αποκεφαλιστεί και τα κρανία τους είχαν τοποθετηθεί ανάμεσα στα πόδια τους και ένα νόμισμα στο στόμα τους.

«Επομένως, μετά την ταφή, έσκαψαν τον τάφο και έκοψαν το κεφάλι του νεκρού, το οποίο στη συνέχεια τοποθετήθηκε στα πόδια.

«Ανακαλύψαμε επίσης ένα παράδειγμα γυναίκας μετά από αποκεφαλισμό.

«Το κρανίο ενός παιδιού ήταν ξαπλωμένο στο στήθος της».

Πρόσθεσε ότι σε περίπου 30 τοις εκατό των τάφων που αποκαλύφθηκαν, οι ερευνητές βρήκαν επίσης τούβλα τοποθετημένα δίπλα στα πόδια, τα χέρια και τα κεφάλια των σκελετών.

Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών σε ένα νεκροταφείο του 17ου αιώνα στο χωριό Pien, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα σκελετικά υπολείμματα είχαν ένα μεταξωτό καπάκι στο κεφάλι, κάτι που υποδηλώνει ότι είχε υψηλή κοινωνική θέση.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, τα λείψανα μιας γυναίκας που καρφώθηκε στο έδαφος με ένα δρεπάνι στον λαιμό της και ένα λουκέτο στο δάχτυλο του ποδιού για να «αποτρέψει την επιστροφή της από τους νεκρούς» βρέθηκαν επίσης στην Πολωνία.

Τα αρχεία μύθων για τους νεκρούς χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο κόσμος φοβόταν ότι κάποιοι που θάφτηκαν θα έβγαιναν με νύχια στην επιφάνεια ως τέρατα που ρουφούν το αίμα και θα τρομοκρατούσαν τους ζωντανούς.

Δεν είναι ασυνήθιστο στην περιοχή να βρίσκονται τόποι ταφής όπου μια μεταλλική ράβδος – ή ένας πάσσαλος – έχουν σφυρηλατηθεί στο κρανίο του νεκρού.

Οι άνθρωποι εκείνη την εποχή πίστευαν ότι αυτός ήταν ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το άτομο θα παραμείνει νεκρό.

EL.GR