που φώναζαν οι Βασιλικοί της εποχής όχι βέβαια από …πείνα όπως λένε διάφοροι καραασχετοι έκτοτε αλλά από πίστη στον Βασιλιά τους που μεγάλωσε την Ελλάδα και αντιστεκόμενοι στον αποκλεισμό του Πειραιώς απ τους απατεώνες «συμμάχους με τα πατρικά δικαιώματα» του καταστροφέα της Ελλάδος και πράκτορα ξένων δυναμεων του Βενιζέλου…

Νέοι… μπελάδες για τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, δεν κατάφερε να «ξεφύγει» το αγαπημένο τυρί μικρών και μεγάλων: Η φέτα!

Η φέτα πωλούνταν 6 και 7 ευρώ το κιλό και μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει αυξηθεί κατά 10 ευρώ, παρά το ότι το προϊόν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μόνιμης μείωσης τιμής κατά 5%, φτάνοντας πλέον στα 18 ευρώ το κιλό!

Τιμή φέτας
Βαρελίσια: έως 14€/κιλό

Συσκευασμένη: έως 18€/κιλό

Αύξηση: +120% την τελευταία διετία

Τιμή παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος

2024: 1,50-1,55€/κιλό

2023: 1,75-1,80€/κιλό

Μεταβολή: -17%

Παραγωγή και εξαγωγή φέτας

Εγχώρια παραγωγή: 135.000 τόνοι

Εξαγωγές: 88.000 τόνοι

Αξία εξαγωγών: 600 εκατ. ευρώ

Η Ελληνική φέτα στις διεθνείς αγορές

Λιανική τιμή: 12,5-19€/ κιλό

Όγκος πωλήσεων: -5%

Από την μεριά τους, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν κερδοσκοπία στην τιμή της φέτας και καλούν το κράτος να πάρει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Τα σούπερ μάρκετ στην προσπάθεια τους να «ξεγελάσουν» το καταναλωτικό κοινό και να χαμηλώσουν τις τιμές προχωράνε σε τρικ με παραπλανητικές σημάνσεις του τύπου (λευκό τυρί, βαρελίσιο τυρί) τα οποία φυσικά δεν είναι ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα πωλούν γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως είναι λογικό οι ανατιμήσεις και η σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, έχουν υποχρεώσει αρκετούς καταναλωτές να πάψουν να αγοράζουν φέτα αλλά και αρκετά ακόμα τυριά από τα σούπερ μάρκετ, αφού οι τιμές είναι υψηλότερες και η ποιότητα χαμηλότερη.