Φοβερά πράγματα να το θεωρεί…νομοτέλεια ότι θα έρθει το μόνο που δεν μας…απεκάλυψε είναι το «ποτε», λέτε να το ξέρει κι αυτό;

Tέσσερα χρόνια από την αρχή της πανδημίας και ο φόβος του κορωνοϊού έχει σχεδόν υποχωρήσει. Κι όμως ο άνθρωπος που μας κράτησε το χέρι στην τρομολαγνεία της πανδημίας, ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος», δεν επαναπαύεται. «Δεν πρέπει να μειωθεί η εμπιστοσύνη μας στα εμβόλια ως απότοκος όλης αυτής της παραφιλολογίας που ακούσαμε στην πανδημία», τονίζει σε συνέντευξή του, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για λοιμώξεις όπως η ιλαρά.

Ερωτηθείς, ποια μαθήματα πήραμε και ποια δεν πήραμε από την πανδημία, για το κράτος, για το σύστημα υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά πως η κάθε χώρα πρέπει να κάνει τον δικό της απολογισμό. «Δηλαδή, να γίνει ανασκόπηση όλων των δράσεων σε ένα εθνικό επίπεδο, των επιτυχιών και των προβλημάτων. Αυτό προγραμματίζεται να γίνει και στην πατρίδα μας τώρα που η επιδημία έχει υποχωρήσει. Αξίζει όμως να αναφερθώ σε μερικά από τα πορίσματα που έβγαλε η έκθεση του ΟΟΣΑ το 2023, τα οποία αφορούν την παροχή φροντίδας υγείας και τα θεωρώ πολύ σημαντικά για όλους και ιδιαίτερα για αυτούς που ασκούν πολιτική υγείας. Τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ανέτοιμα και υποστελεχωμένα και υπέφεραν από μη επαρκείς επενδύσεις. Η πρώτη ανάγκη που προκύπτει λοιπόν σύμφωνα με την έκθεση είναι η ανάγκη της γενικότερης ενίσχυσης του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα σε προσωπικό. Το βιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το βιώνουμε και εμείς τώρα, στην καθημερινότητά μας, ως λειτουργοί δημόσιας υγείας, ως γιατροί στα νοσοκομεία μας».