Θα συνεχιστεί −αν και με χαμηλότερα τον πήχη, καθώς η οικονομία έχει βγει από τις στενωπούς της πανδημικής και σε έναν βαθμό και της ενεργειακής κρίσης−, η πολιτική της επιδότησης εισφορών για προσλήψεις νέων, πέρα από τις μόνιμες μειώσεις εισφορών.

Και αυτό γιατί, πέραν της εξαγγελίας της μείωσης των εισφορών κατά μία μονάδα το 2023-2027 (κάτι που θα τις ρίξει στο 35,2%, έναντι του 36,2% που είναι σήμερα), το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει πακέτο 40.000 νέων προσλήψεων 6μηνης διάρκειας στον ιδιωτικό τομέα με επιδότηση των μισών εισφορών τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. είχε ρητή πρόβλεψη για ένα “μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη”.

Αναλυτικότερα:

– Το πρώτο βασικό σημείο είναι πως, δεδομένου ότι το προεκλογικό πρόγραμμα έχει ορίζοντα 4ετίας, οι προβλεπόμενες θέσεις της παραπάνω δράσης αφορούν 40.000 θέσεις απασχόλησης (10.000 κάθε έτος x 4 χρόνια).

– Το δεύτερο σημείο είναι πως στο επίκεντρο του πακέτου αυτού θα είναι οι νέοι (έως 29 ετών) με “ελάχιστη ή περιορισμένη” εργασιακή εμπειρία. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αντίστοιχο −δηλαδή στοχευμένο σε νέους− πρόγραμμα του υπ. Εργασίας (όχι της ΔΥΠΑ), δηλαδή το “Πρώτο ένσημο”, επικεντρωνόταν σε εκείνους που δεν είχαν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία. Ωστόσο η χαμηλή απορροφητικότητά του (η οποία οδήγησε σε τριπλασιασμό της επιδότησης μισθωτών και εργοδοτών) φαίνεται πως οδήγησε στη διεύρυνση των κριτηρίων σε ό,τι αφορά την εργασιακή εμπειρία.

– Το τρίτο κρίσιμο σημείο του επερχόμενου προγράμματος είναι η επιδότηση εισφορών. Αυτή θα ανέλθει στο 50%. Δηλαδή η επιχείρηση η οποία θα προσλάβει έναν νέο εργαζόμενο, αντί να πληρώσει εισφορές ύψους 36,2% (μέχρι να μειωθούν στο 35,2%), θα πληρώσει εισφορές ύψους 18,1% (17,1% όταν μειωθούν περαιτέρω οι εισφορές).

Αν και τα τελικά χαρακτηριστικά του παραπάνω προγράμματος μένουν να διαμορφωθούν μετά τις εκλογές (και εφόσον επανεκλεγεί στην κυβέρνηση η Ν.Δ.), από αρμόδια στελέχη με τα οποία ήρθε σε επαφή το “Κ” θεωρείται δεδομένο πως και αυτό το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, όπως και τα προηγούμενα ανάλογα, θα έχει ρήτρα διατήρησης απασχόλησης αλλά και ρήτρα φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας. Δηλαδή, για να ενταχθεί μια επιχείρηση σε αυτό, θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων κατά τη διάρκεια της επιδότησης των εισφορών, αλλά και να είναι φορολογικά-ασφαλιστικά ενήμερη. Με άλλα λόγια, να μη χρωστά σε εφορία-Ταμεία ή, ακόμα και να χρωστά, να έχει ρυθμίσει τις οφειλές της και να τηρεί τις σχετικές ρυθμίσεις.

Ανοιχτό το πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων

Την ίδια ώρα, παραμένει σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών σε περίπτωση μετατροπής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 θα μπορεί μια επιχείρηση (φορολογικά-ασφαλιστικά ενήμερη), εφόσον απασχολεί τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, να έχει επιδότηση 40% των εισφορών της εφόσον μετατρέψει συμβάσεις (όχι απαραίτητα όλες όσες έχει) από μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

Η επιδότηση των εισφορών μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες και θα αφορά μόνο τις συμβάσεις οι οποίες θα μετατραπούν από μερική σε πλήρη απασχόληση. Έτσι, για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα την 1η Αυγούστου του 2023, η επιδότηση των εισφορών για τις συμβάσεις τις οποίες θα μετατρέψει (από μερική σε πλήρη απασχόληση) θα “τρέξει” έως και την 31η Ιουλίου του 2024.

Τα ανοιχτά προγράμματα της ΔΥΠΑ

Tα 7 “ανοιχτά” προγράμματα της ΔΥΠΑ: 26.000 διαθέσιμες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας με επιχορήγηση έως 17.000 ευρώ ανά θέση: 

1. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12-24 μήνες, έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 8.000.

2. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων 45 ετών και άνω. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, έως 13.709 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 7.000.

3. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες, για την πρόσληψη ανέργων όλων των ηλικιών. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 15 μήνες, έως 12.264 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 4.000.

4. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους έως 29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) για 7 μήνες. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 3.000.

5. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω. Η επιχορήγηση μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες, έως 8.580 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 3.000.

6. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων 30-66 ετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 70% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, έως 17.170 ευρώ ανά θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 700.

7. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-30 ετών, στη Βόρεια Εύβοια, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει  απευθείας στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) για 7 μήνες. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 300. Από Capital.gr