Στο γενικό λογιστήριο του κράτους υπολόγισαν ότι μόνο από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του Οκτωβρίου δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ κάτι που ανοίγει τον δρόμο αρχικά ο πρωθυπουργός να αποκαλύψει ποιοι θα είναι αυτοί που θα στηριχθούν μέχρι τις γιορτές και στη συνέχεια το οικονομικό επιτελείο να εξειδικεύσει τις λεπτομέρειες.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι άμεσης εφαρμογής και το ποσό θα αποδοθεί στους δικαιούχους πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυτό γίνεται για ουσιαστικούς, πολιτικούς αλλά και δημοσιονομικούς λόγους.

Ουσιαστικούς διότι παρά τις όποιες προσπάθειες με τα καλάθια του νοικοκυριού τα ταμπελάκια με τις μόνιμες μειώσεις τουλάχιστον 5% αλλά και το κυνήγι των εταιρειών που τρώνε το ένα πρόστιμο μετά το άλλο, ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να καλπάζει. Πολιτικούς διότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι  η όποια επιτυχία στο οικονομικό επίπεδο –ειδικά αν αφορά στην είσπραξη περισσότερων φορολογικών εσόδων- επιστρέφει στην κοινωνία ως «μέρισμα».

Ο προϋπολογισμός τον Οκτώβριο εμφάνισε ένα καθαρό πλεόνασμα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. 

Ήταν προϊόν κυρίως του ΦΠΑ. Οι εταιρείες με απλογραφικά βιβλία υπέβαλαν τις δηλώσεις για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και σε αυτές αποτυπώθηκε ξεκάθαρα ο αυξημένος τζίρος του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται καλή επίδοση και στα στοιχεία του Νοεμβρίου καθώς ο ΦΠΑ πληρώνεται σε δύο μηνιαίες δόσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο μπορεί να προεξοφλήσει –εν μέρει- την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και τον Νοέμβριο δίνοντας ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο από τα 300 εκατ. ευρώ χωρίς να ρισκάρει τον ετήσιο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,1% του ΑΕπ.

Όσο για τους δημοσιονομικούς λόγους είναι πολύ συγκεκριμένοι: το όποιο υπερπλεόνασμα πρέπει να διατεθεί φέτος. Η μετάθεση μέσα στο 2024 σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2024 και αυτό στο οικονομικό επιτελείο δεν το θέλουν καθώς για την επόμενη χρονιά ο δημοσιονομικός πήχης έχει μπει ακόμη πιο ψηλά.