24,391 δισ. ευρώ από ΦΠΑ: Οι εισπράξεις προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 1,16 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023 λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, της ακρίβειας που επιμένει ειδικά στα τρόφιμα αλλά και των μέτρων περιορισμού της φοροδιαφυγής με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

– 19,69 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος: Στα 11,408 δισ. ευρώ έχει υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να καλούνται να καταβάλουν περισσότερους φόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω του νέου τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2023. Ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να ανέλθει φέτος σε 6,779 δισ. ευρώ.

– 7,065 δισ. ευρώ από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης: Από αυτό το ποσό τα 4,102 δις. ευρώ θα προέλθουν από τα ενεργειακά προϊόντα και τα 2,237 δισ. ευρώ από καπνικά προϊόντα.

– 2,453 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ: Τα νέα «ραβασάκια» του φόρου ακίνητης περιουσίας θα φτάσουν σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024.

Οι μήνες με τα μεγαλύτερο φορτίο για τους φορολογούμενου είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος καθώς θα αναμένεται να πληρώσουν 6,7 δις. ευρώ και 6,4 δις. ευρώ αντίστοιχα ενώ ο «ελαφρύτερος» μήνας είναι ο Μάρτιος με 3,79 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση Θεοχάρη:

– Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των παραπάνω στόχων θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τυχόν παράγοντες που θα επηρεάσουν την εν γένει υλοποίηση.
Ειδικότερα, η λήψη μέτρων ή η διαφοροποίηση φορολογικής ή δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, καθώς και τυχόν εξωγενείς παράγοντες, θα ποσοτικοποιηθούν και θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

– Ποσά εσόδων από μέτρα, παρεμβάσεις που δεν έχουν συνυπολογισθεί αφαιρούνται από το ποσό των εισπραχθέντων εσόδων (σε περίπτωση αύξησης των εσόδων) ή προστίθεται σε αυτό (σε περίπτωση μείωσης των εσόδων), κατόπιν ποσοτικοποιήσεων που θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα σε περίπτωση μέτρων, παρεμβάσεων αύξησης των εσόδων, από τα εισπραχθέντα έσοδα θα αφαιρείται κατά περίπτωση το χαμηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της απόδοσης των παρεμβάσεων που ελήφθησαν μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι τυχόν υπεραπόδοση αυτών οφείλεται σε ενέργειες και δράσεις της ΑΑΔΕ, ενώ τυχόν αστοχίες και υποεκτέλεση της πραγματικής απόδοσης έναντι των αρχικών εκτιμήσεων δεν αποδίδεται στην ΑΑΔΕ.
Επίσης σε περίπτωση μέτρων, παρεμβάσεων ή παραγόντων μείωσης των εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα θα προστίθεται κατά περίπτωση το υψηλότερο ποσό μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και της τελικής ποσοτικοποίησης της. 

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr