Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την αύξηση της «παρουσίας» ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων στα παράκτια ύδατά τους
Οι τελευταίες επιτυχίες του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία σε συγκερασμό με το μπλοκάρισμα της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο από την Βουλή των Αντιπροσώπων τους, έδωσαν “αέρα στα πανιά” της επιθετικότητας του Πούτιν σε βάρος του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία ανέπτυξε έντεκα (11) πυρηνικά υποβρύχια στον Ατλαντικό!
Έτσι σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές Βουλγαρικό ΜΜΕ, “Με αυξανόμενο θράσος, η Ρωσία κάνει αισθητή την παρουσία της στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως αποδεικνύεται από την ενισχυμένη ανάπτυξη των πυρηνικών της υποβρυχίων.
Ο σημαντικός αριθμός των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων που κάνουν “ελιγμούς” στον Ατλαντικό είναι ένα σαφές μήνυμα για το ΝΑΤΟ, να παραμείνει σε εγρήγορση. Εικάζεται από διάφορους αναλυτές ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και έντεκα (11) πυρηνικά υποβρύχια στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές ερμηνεύουν διαφορετικά αυτές τις έντονες υποθαλάσσιες δραστηριότητες της Μόσχας στον Ατλαντικό, σχετίζοντάς τες με την σύγκρουση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας την άποψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ- συμπεριλαμβανομένου του Στρατηγού Chris Cavoli Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης – που αναφέρουν:
«Όλα προκλήθηκαν από τη συμμετοχή της Ρωσίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας και πράγματι, αυτοί οι “ελιγμοί” σηματοδοτούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση από την Μόσχα από την έναρξη της εμπόλεμης σύγκρουσής της με το Κίεβο.
Τα ρωσικά υποβρύχια εμφανίζονται όλο και περισσότερο στον Ατλαντικό
Λίγους μήνες νωρίτερα, ένα κύμα ανησυχίας σάρωσε τα δυτικά έθνη όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε πολεμικά πλοία επιφανείας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα σκάφη ήταν οπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ, ικανούς να ξεπεράσουν τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας.
Νωρίτερα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την αύξηση της «παρουσίας» ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων στα παράκτια ύδατά τους.
Σημείωσαν ότι οι “εμφανίσεις” Ρωσικών υποβρυχίων έχουν αυξηθεί πρόσφατα.
Οι εικασίες υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των πυρηνικών υποβρυχίων στον Ατλαντικό υπερβαίνει επί του παρόντος εκείνους κατά τη διάρκεια της ακμής της Σοβιετικής Ένωσης, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Γνωρίζουμε ότι η σημαντική παρουσία ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων προκαλεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η ανησυχία υποστηρίζεται από τον διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου Ναυτιλιακών Ερευνών [RMSI], Michael Peterson.
Παράλληλα, ο Στρατηγός Cavoli προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να παραμείνει ιδιαίτερα σε εγρήγορση λόγω της αυξανόμενης απειλής που θέτει η Ρωσία για την Ουκρανία.
Επιπρόσθετα η Ρωσία λαμβάνει στρατιωτική ενίσχυση από δύο σημαντικά έθνη ,το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το Ιράν ενισχύει τη σύγκρουση με το κορυφαίο drone Shahed-136, ενώ η Βόρεια Κορέα συνδράμει τον Πούτιν με τον τρομερό πύραυλο Hwasong-18.
Πενήντα οκτώ (58) Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια
Ο Michael Peterson, εξέχουσα προσωπικότητα στο Ρωσικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών [RMSI] και διάσημος για την εκτεταμένη γνώση της ρωσικής ναυτικής ικανότητας, έχει επισημάνει πολλούς δείκτες που υποδηλώνουν τις αυξανόμενες τάσεις της Ρωσίας να τοποθετεί τα πυρηνικά της υποβρύχια κατά μήκος των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από τα γαλάζια νερά της Μεσογείου μέχρι τις ακτές της Ευρώπης, η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών και συμβατικών υποβρυχίων είναι μια πολύ απτή πραγματικότητα. Ο Peterson, διορατικός ερευνητής, παρατηρεί μια απίστευτη ομοιότητα μεταξύ αυτών των τακτικών και εκείνων που χρησιμοποίησε η Σοβιετική Ένωση στο απόγειο της σύγκρουσης του Ψυχρού Πολέμου.
Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει κάνει βήματα στην ανάπτυξη μιας ποικιλίας πυρηνικών υποβρυχίων, σχεδιασμένων ειδικά για να διεισδύουν σε στρατηγικά σημεία διάσπαρτα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.
Με έναν εντυπωσιακό στόλο 58 πυρηνικών υποβρυχίων πολλαπλών κατηγοριών, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα παγκόσμιο hotspot -συμπεριλαμβανομένων των υδάτων κατά μήκος των αμερικανικών ακτών- που να μην μπορεί να “διαπεράσει”” η Ρωσία με την πολύ μεγάλη εμβέλειά τους.”
“Πρόβα τζενεράλε” πυρηνικής επίθεσης της Ρωσίας κατά ΗΠΑ- Δυτικής Ευρώπης
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε, ότι τα έντεκα (11) Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια δεν πήγαν να “κάνουν βόλτα” στον Ατλαντικό, αλλά να προσομοιώσουν σχέδιο πυρηνικής επίθεσης κατά στόχων σε ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη.
Με τον τρόπο αυτό ο Πούτιν και σε συνέχεια των όσων είπε πρόσφατα για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων, δείχνει τις “κόκκινες γραμμές” της Μόσχας, αναφορικά με τις πρόσφατες συζητήσεις-διαβουλεύσεις που έγιναν από την Γαλλία για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Είναι η πρώτη φορά που η Παγκόσμια ειρήνη απειλείται σε τέτοιο βαθμό από το τέλος του Ψυχρού πολέμου και εντεύθεν.
pentapostagma